Uw koelkast schoonmaken is misschien niet de leukste klus. Maar draagt wel bij aan betere hygiëne, gezondheid en lager energieverbruik. U kunt het beste 2 á 3 keer per maand uw koelkast schoonmaken. Wilt u het grondig aanpakken? Vergeet dan het volgende niet,

  • Eerst de vriezer ontdooien, pas op dat er geen water op de vloer lekt
  • Verwijder alles uit uw koelkast
  • Is uw koelkast vrijstaand, vergeet dan de achterkant niet af te nemen
  • De binnenzijde reinig u met afwasmiddel of anders allesreiniger
  • Voor de buitenzijde en lastige vlekken aan de buitenkant van de koelkast zoals vet kun u bijvoorbeeld WD-40 gebruiken

De binnenkant van uw koelkast schoonmaken

Los van het uiterlijk is het schoonmaken van de binnenkant van uw koelkast het allerbelangrijkste. U verbetert zo de voedselveiligheid en dat is altijd wenselijk. Let er dan wel op dat u alleen schoonmaakmiddelen gebruikt die geen kwaad kunnen in dat opzicht. U schakelt de stroom geruime tijd van tevoren uit. Dit hoeft niet altijd, maar als u het grondig aanpakt dan ontdooit u gelijk de vriezer. Een rijplaag in uw vriezer verminderd de werking en zorgt ervoor dat er teveel energie wordt verbruikt. Let op dat het overtollige water dat vrij kan komen goed wordt opgevangen. De vriezer reinigt u daarna op dezelfde manier als de overige binnenkant van de koelkast.

Verwijder alles dat u los kan halen uit de koelkast. Dit maakt u apart schoon. Hiervoor kunt u het beste een sopje maken van afwasmiddel of (milde)allesreiniger. Alternatief kunt u ook een eetlepel soda op 5 liter water gebruiken. Simpelweg goed poetsen. Vergeet niet de rubbers bij de deuren goed af te nemen.

De buitenkant van uw koelkast schoonmaken

Een koelkast schoonmaken doet u in eerste instantie voor de hygiëne. Maar een fris en schoon gezicht is zeker de moeite alleen al waard. Als u klaar bent met de binnenkant dan is de volgende stap het schoonmaken van de buitenkant van uw koelkast.

Deze klus is makkelijker dan de binnenzijde over het algemeen. Als u beschikt over een losstaande koelkast dan is het eerste wat u altijd doet de achterkant schoonmaken. Hier valt in praktische zin de meeste winst te halen. Het rooster (dat de warmte afvoert) wilt stoffig worden en last hebben van overig vuil. Dit zorgt ervoor dat de warmteafvoer minder effectief is waardoor de koelkast meer energie verbruikt in het koelen. Het reinigen van dit element is eenvoudig genoeg. Simpelweg afstoffen. Doe dit minstens één keer per jaar, ook om brandgevaar te voorkomen.

Aan de buitenzijde van uw koelkast komt in het algemeen geen contact met uw voedsel. Dit betekent dat u wat heftiger schoonmaakmiddelen kunt gebruiken. Toch moet u oppassen dat u de lak van kast niet kapot maakt met agressieve schoonmaakmiddelen. Gewoon een sopje met afwasmiddel of allesreiniger werkt voor veel vlekken prima. Maar ja, uw koelkast schoonmaken gaat vaak gepaard met hardnekkige vetvlekken. Daarvoor gebruikt u WD-40.

Maak de buitenkant van uw koelkast schoon met WD-40

WD-40 mag u nooit gebruiken op oppervlaktes die in contact komen met voedsel. Maar het kan ideaal zijn aan de buitenkant als u uw koelkast wilt schoonmaken. Het is niet verbazend dat de gemiddelde koelkast vetvlekken heeft. Of anderzijds hardnekkige vervuilingen.

De oplossing hiervoor is simpel. Spuit een beetje WD-40 op deze vlekken en laat het even intrekken. Bij zeer lastige vlekken kan het verstandig zijn om iets van 20 minuten te wachten. WD-40 komt met een handig spuitstuk genaamd de Smart Straw. Deze kunt u gebruiken om morsen te voorkomen. Na het intrekken simpelweg afnemen met een doek.
Dat u met WD-40 vetvlekken kunt schoonmaken van uw koelkast verraadt bredere toepassingen. WD-40 kunt u op zeer oppervlaktes gebruiken. Denk aan RVS, textiel en zelfs uw muren. Altijd handig om zo’n busje in huis te hebben.