Kalkaanslag verwijderen is een lastige klus. Of het nou in de keuken of in de badkamer is, het einddoel is altijd hetzelfde. Het doel is namelijk de aanslag zo snel mogelijk en als het enigszins kan blijvend verwijderen. Echt blijvend zal u kalkaanslag nooit verwijderen. Maar, met een beetje hulp van de juiste middelen kunt u het wel voor een lange periode schoonhouden. De vraag, ‘hoe verwijder ik kalkaanslag’, moet opgevolgd worden met hoe u dit voorkomt.

Kalkaanslag verwijderen

Simpelweg schrobben. Er zijn voldoende middelen op de markt die specifiek gericht zijn op het verwijderen van kalk. Dit zijn vaak sterk bijtende middelen. Let op het milieu, uzelf en de ondergrond waarop u dit gebruikt.

Kalkaanslag voorkomen

Urenlang schrobben om kalkaanslag te verwijderen is niet een klus waar veel mensen op zitten te wachten. U kan het voorkomen, of in ieder geval een stuk makkelijker maken, door voorzorgsmaatregelen te treffen. Hiervoor heeft u een pluisvrije doek en WD-40 nodig. Inspuiten en even laten intrekken. Simpelweg afnemen met de pluisvrije doek. De beschermende laag die achterblijft voorkomt of bemoeilijkt de toename van kalk.

Hoe verwijder ik kalkaanslag?

De mouwen opstropen en aanpakken dat hoort bij het kalkaanslag verwijderen. Gelukkig heeft u de keuze aan zeer veel verschillende middelen om deze klus mee aan te gaan. Dat u hierbij goed de instructies volgt van het middel dat u gebruikt kunnen we niet genoeg benadrukken. Daarnaast moet u goed opletten op welk oppervlakte u welk antikalk gebruikt. Er zijn bijvoorbeeld badkamers en keukens met daarin natuursteen; deze wilt u natuurlijk niet beschadigen.

Natuurlijke sappen van bepaalde vruchten kunnen een goed alternatief zijn om te gebruiken. Citroensap wordt vaak gebruikt op spiegels. Het is ideaal voor oppervlaktes waar ook eten op bereid wordt.

Zorg er altijd voor dat u stevige rubberen of latex handschoenen draagt en dat u ieder oppervlakte goed afspoelt.

Hoe verkom ik kalkaanslag?

De noodzaak om kalkaanslag te verwijderen zal nooit helemaal verdwijnen. In  België hebben we doorgaans te maken met hard water, dus veel kalk. Er zijn echter de nodige tips die u kan volgen om hier zo min mogelijk last van te hebben.

  1. Tip 1:
    Laat vocht niet opdrogen. Of u nu uw ramen aan het lappen bent of uw badkamer aan het poetsen, opdrogend water laat nou eenmaal kalkvlekken achter. Gelijk alles drogen als u klaar bent met poetsen voorkomt dit. Extra tip, was uw ramen in de ochtend of avond om de zon te voorkomen
  2. Tip 2:
    Een simpele zoekopdracht op het internet laat u snel zien hoe het zit met de waterhardheid in België. Hoe hoger het hardheidsniveau des te meer kalk. Tegenwoordig heeft u de keuze voor de meest uiteenlopende waterontharders. Een apparaat als dit voorkomt de nodige kalkaanslag wat machines zoals uw koffiezetter en wasmachine ook ten goede komt.
  3. Tip 3: Onze laatste tip: WD-40.
    Dit middel is een stuk goedkoper dan een waterontharder en kan even effectief zijn in het kalkvrij houden van uw badkamer. Let wel op, u mag het niet gebruiken op oppervlaktes waar u ook eten op bereid. In uw badkamer is het echter ideaal. Na het verwijderen van de kalkaanslag en als de muren droog zijn, spuit dan royaal WD-40 Multi-Use Product op de oppervlakken. Wacht heel even zodat het middel de kans krijgt zich te hechten aan de muur. Nu pakt u de pluisvrije doek en kun u het overtollige WD-40 wegvegen. De beschermende laag die achterblijft vermindert en, tot bepaalde mate, voorkomt kalkaanslag in de toekomst.