Een auto moet regelmatig onderhouden worden om in topconditie te blijven. Auto’s van metaal zijn gevoelig voor roest. Roest kan zeer schadelijk zijn voor de auto en is iets waar u altijd op moet letten. Gelukkig is roestbehandeling voor auto’s mogelijk omdat er een aantal methoden en producten zijn die gebruikt kunnen worden bij het verwijderen van roest.

Wat is roest?

Om iets te kunnen behandelen is het ook handig om te weten wat het is en hoe het ontstaat. In deze blog staat uitgebreid beschreven wat roest is en hoe het kan ontstaan.

Auto onderdelen die kunnen roesten
Sommige onderdelen van de auto zijn meer blootgesteld aan roest. Dit zijn:

– Motor
– Onderstel
– Frame
– Kofferbak
– Uitlaat
– Geverfd oppervlak

Dat is bijna de hele auto. Het is belangrijk om te weten dat roest behandeling een hele uitdaging kan zijn. Voorkomen is beter dan genezen, en dat geldt zeker bij roestvorming in uw auto.

Een eind maken aan roest

Ten eerste moet u weten wanneer de auto het kwetsbaarst is voor roest. Twee van de meest voorkomende redenen zijn:

• De lak van de auto is beschadigd of gekrast
• Auto-ongelukken hebben als gevolg dat het onderliggende metaal wordt blootgesteld. Hierdoor oxideert het metaal.

Ongeacht de grootte, roestvlekken moeten snel worden behandeld. Hoe meer blootstelling aan de elementen, hoe sneller roest zich verspreidt. Roestbehandeling voor auto’s is een stapsgewijs proces dat veel autobezitters zelf kunnen doen. Volg de onderstaande stappen om te beginnen met het verwijderen van roest uit uw auto.
Er zijn veel experts die roestbehandeling voor auto’s verzorgen. Hoewel dit iets is wat autobezitters zelf kunnen doen, moet u altijd de optie overwegen om een professional met ervaring dit te laten doen.

Handleiding - Roest behandeling auto's

Het juiste gereedschap

Zorg eerst dat het juiste gereedschap klaar ligt voordat u begint met het verwijderen van roest. Het juiste gereedschap:

– Rubberen handschoenen
– Veiligheidsbril
– Schilders tap
– Schuur wiel
– Stofmasker
– Verfzeil
– Schuurpapier

Veiligheid voorop!

Nadat u de nodige tools hebt verzameld, moet u stappen ondernemen om uw eigen veiligheid tijdens het proces te garanderen. Het behandelen van roest op auto’s kan schadelijk voor u zijn, wanneer u onbeschermd bent. Draag rubberen handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker om er zeker van te zijn dat u volledig beschermd bent voordat u aan het proces begint.

Bedek de gebieden waar geen roest is

Voordat we beginnen met het verwijderen van de roest, moeten we eerst de gebieden bedekken waar geen roest is. Gebruik hiervoor de schilders tape. Deze tap zal de lak niet beschadigen en blijft goed hangen. Zorg ervoor dat de ramen dicht zijn. Wanneer u begint met het schuren van het verroestte gebied, zullen stof en roestdeeltjes overal rondvliegen. Daarom moet u ervoor zorgen dat elk gebied dat niet verroest is, goed afgedekt is.

Gebruik geen kranten voor het afdekken van de auto

Vaak worden kranten gebruikt om de auto af te dekken. Dit kan schadelijk zijn voor de auto. Papier in kranten is vrij poreus en als gevolg daarvan kan verfspray er makkelijk doorheen gaan. Dit heeft tot gevolg dat er spikkels op de autoruiten achterblijven. Daarom moet u ervoor zorgen dat het oppervlak van de auto goed afgedekt is.

Eerst de buitenste laag

Het echte proces om de roest te verwijderen begint nu. Eerst moet u de buitenste laag met behulp van een schuur wiel verwijderen. Doe dit heel voorzichtig, want de kans bestaat dat u het metaal van de auto beschadigt. Als de buitenste laag grotendeels verwijderd is, gebruik dan het schuurpapier om de kleinere plekken te bereiken waar u met het schuur wiel niet bij komt. Dit zorgt ervoor dat er helemaal geen roest achterblijft.

Zorg voor hoogwaardige primer en spuitbus

Primerverf en autoverf zijn essentieel voor het afdekken van het roestige gedeelte van de auto. Daarom moet u ervoor zorgen dat deze van de hoogste kwaliteit zijn.

Grondverf

Begin met het aanbrengen van de primer in overeenstemming met de gegeven aanwijzingen. Breng 3 lagen primer aan. Wacht na elke aangebrachte laag enkele minuten. Na het aanbrengen van de drie lagen minstens 12 uur laten drogen.

Schuren met schuurpapier korrel 400

U moet tussen de verflagen schuren. Dit wordt gedaan om het oppervlak te ontglanzen en glad te maken. Bovendien zorgt dit ervoor dat de verflagen zich goed hechten aan de auto. Zorg voor een emmer met water, zodat u het schuurpapier schoon kan maken wanneer dit nodig is. Was ten slotte het geschuurde oppervlak met water met een beetje zeep.

Sprayen tot perfectie en laten drogen

Breng zoveel lagen verf aan over de primer als nodig is om een goede afwerking te krijgen. Tot slot, laat het ten minste een dag drogen voordat u alle afplak tape eraf haalt.
Roest behandeling voor auto’s is een delicaat en vervelend proces. Doe dit pas als u er zeker van bent dat u het geschuurde gebied ook binnen 24 uur kunt prepareren en schilderen. Als het metaal kortstondig wordt blootgesteld, zal er weer roest ontstaan en zullen de effecten groter zijn.

WD-40 Multi-Use Product

WD-40 helpt roest te voorkomen en is veilig te gebruiken op veel onderdelen van uw auto. Bedek het gebied met WD-40 en breng na verloop van tijd opnieuw aan wanneer dit nodig is. Volg de richtlijnen voor het gebruik van WD-40 en vermijd delen van de auto die u niet met WD-40 kan bedekken.

Lees deze blog als u nog meer wilt weten over roest aan auto’s en hoe u dit kunt bestrijden.