Hoe smeer en reinig ik de fiets of mountainbike?

We hebben mogen genieten van een hele mooie zomer. Af en toe mogen we nog genieten van wat mooie dagen, maar de komende maanden kunnen we ook veel regen, modder, sneeuw en pekel verwachten. De fanatiekelingen fietsen graag door. Het is belangrijk om de mountainbike goed te onderhouden in deze periode. De fiets zal veel vaker gewassen moeten worden om alle troep te verwijderen. De MTB ketting schoonmaken, smeren en beschermen tegen roest, zijn belangrijke aandachtspunten voor de komende periode. Lees hier meer over de volgende onderwerpen: De eerste stappen / frame reinigen / derailleurs ontvetten / ketting MTB schoonmaken / schoonmaken fietsketting / fietsketting schoonmaken roest / ketting smeren MTB / welk smeermiddel MTB ketting

Kom erachter welke smeermiddelen u het beste kunt gebruiken om uw fiets of Mountainbike te onderhouden en beschermen. Gebruikt u de juiste producten op uw ketting en andere onderdelen?

MTB of fiets schoonmaken – Waar je mee moet beginnen

Het winterklaar maken van de mountainbike begint met schoonmaken. Smerige onderdelen zorgen ervoor dat belangrijke onderdelen sneller slijten. U begint met het afspuiten van de ergste blubber. U kunt hiervoor een tuinslang gebruiken of bijvoorbeeld een draagbare reiniger. Zo kun u de fiets direct reinigen na een fietstocht. Wees voorzichtig met de kwetsbare onderdelen van de fiets. Zo dient u extra te letten op de shifters, derailleurs en de verende voorvork. Hier mag niet de volle straal van de tuinslang op komen te staan.

Vriest het buiten al en zit er pekel op uw mountainbike? Zorg er dan voor dat de mountainbike of fiets zo snel mogelijk schoongemaakt wordt. Zout is namelijk de grootste vijand van de fiets. Om pekel goed te verwijderen dient u eerst met een borstel de aangekoekte troep eraf te borstelen. Spoel vervolgens met koud water alles schoon. Daarna dient er met warm water nagespoeld te worden, zout lost hierin namelijk beter op. Let op! Spuit nooit met warm water onder druk op bewegende onderdelen van uw fiets.

Waar koop ik de reiniger?

Ketting MTB schoonmaken / Fietsketting schoonmaken roest – Zo reinigt u de ketting, en verwijdert u roest van uw ketting

Na het reinigen van de bovenstaande onderdelen, ben je toe aan het reinigen van de ketting.
Bekijk de video hieronder om te leren hoe u de ketting van uw fiets schoonmaakt / ontvet.

Fietsketting Ontvetten – Waarom en hoe – bekijk het in de volgende video

Zit er roest op uw ketting? Zorg er dan voor dat u deze er zo snel mogelijk afhaalt.
Helaas kan WD-40 geen roest verwijderen, toch kan het u wel goed helpen met het losmaken van de ketting, zodat u deze nadien met een roestverwijderaar kan behandelen.
Zo is ons Multi-Use product perfect om u hierbij te helpen. Wilt u iets meer kracht bij het losmaken van de onderdelen, dan hebben we uiteraard ook een specialistische kruipolie die nog 3x sneller losmaakt dan ons Multi-Use product. Ontdek hier hoe WD-40 je kan helpen bij het losmaken van verroeste delen.

MTB ketting schoonmaken en smeren. Mountainbike Onderhoud: Hoe doe ik dat?

Ketting smeren mtb / welk smeermiddel mtb ketting – Welke smeermiddelen zijn er, waarom heb ik ze nodig en welke moet ik gebruiken?

Nadat de mountainbike schoongemaakt is, dient deze gesmeerd worden. De 3 onderstaande video’s geven aan welke 3 soorten smeermiddelen u heeft voor de fietsketting en in welke omstandigheden u welk product het beste kunt gebruiken.
We laten dan ook gelijk zien hoe u de producten het beste kunt toepassen en waarom het smeren van de ketting zo belangrijk is. Bijvoorbeeld: Door uw fietsketting te smeren blijft er een laagje achter op de ketting, waardoor de ketting beschermt wordt tegen roest en tevens langer meegaat.

Bekijk onderstaande video’s waarin onze expert uitlegt welk product geschikt is in uw favoriete fietsomstandigheden.

All Conditions Lube – Voor in alle weersomstandigheden

Dry Lube – Voor in droge weersomstandigheden

Wet Lube – Voor in vochtige weersomstandigheden

Na het smeren kunt u er weer volop tegenaan. Uw fiets of MTB is nu schoon, beschermd tegen vocht, en klaar voor gebruik.

Veel plezier!