Teflon en PTFE

Wat is het verschil tussen teflon en PTFE? PTFE is een soort plastic, dat in verschillende toepassingen kan worden gebruikt.  Zoals bijvoorbeeld in pannen met een anti-aanbaklaag, of als plastic onder extreme en wisselende weersomstandigheden. Het bekendste merk van dit soort plastic is Teflon. Teflon is dus de merknaam voor de stof PolyTetraFluorEtheen (ook wel PTFE genoemd). PTFE is de chemische verbinding die in 1938 ontdekt werd door Roy Plunkett. Plunkett vroeg octrooi aan op de stof. Dat werd op 4 februari 1941 toegekend.

Van alle soorten plastic heeft PolyTetraFluorEtheen de laagste weerstand. Een smeermiddel op basis van deze stof is dus eigenlijk ideaal. Dit komt door de lage wrijvingscoëfficiënt. Daarnaast laat het ook nog een beschermende laag achter, waardoor het voor een lange tijd smering biedt.

De eigenschappen van Teflon of PTFE

PTFE heeft een aantal bijzondere eigenschappen. Deze kunststof heeft het laagste wrijvingscoëfficiënt. Als het aan temperaturen boven de 260 graden Celsius wordt blootgesteld gaat de kwaliteit van het materiaal omlaag. Bij temperaturen boven de 350 graden Celsius gaat de stof zelfs ontbinden.

Wat is het verschil tussen onze smeerspray met PTFE en onze droogsmeerspray met PTFE?

Het grote verschil is dat de droogsmeerspray een droge filmlaag achter laat. Hierdoor trekt het geen stof, vuil of olie aan. Dit maakt het middel ideaal voor gebruik in droge en stoffige omstandigheden. De oplossing droogt snel en vermindert wrijving. Hierdoor wordt de levensduur van gereedschap of onderdelen verlengd. Het is ook geschikt voor het ontvormen van producten uit een mal. De droogsmeerspray kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld sloten en kettingen.

De gewone smeerspray is perfect voor het smeren in vochtige condities. Deze oplossing biedt bovendien uitstekende smering en bescherming maar vermindert ook slijtage. Hierdoor gaan bijvoorbeeld gereedschappen en uitrustingen langer mee. De spray laat een dun laagje achter dat langdurige smering biedt. De gewone smeerspray kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld tuinmeubels of assen.

Ontdek hier meer over de smeerspray en de droogsmeerspray.