Er is niks zo vervelend als te maken te krijgen met vastgeroeste bouten en moeren tijdens het klussen. Probeer de volgende stappen om deze bouten en moeren los te krijgen.

  • Met beleid probeer de bout of moer te laten schrikken. Geef er een tik tegen met een hamer, als het kan een rubberen.
  • Bouten en moeren losmaken kan in eerste instantie onmogelijk zijn als er teveel roest is. Maak dan gebruik van een smeermiddel als WD-40. Spuit het in en laat het een tijdje intrekken. Probeer daarna alsnog de bout of moer los te schroeven.
  • Wil echt niks meer werken? Is er sprake van een dolgedraaide schroef? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid voor een linkse tap.

Roestige bouten en moeren, hoe krijgt u ze los?

Vrijwel iedereen krijgt er weleens mee te maken. een schroef bijvoorbeeld die vastgeroest is. Dit kan vervelend zijn bij bijvoorbeeld een hobbyproject, maar het kan u ook voor grote problemen stellen. Met geweld bereikt u vaak erg weinig, ook als het gaat om het losmaken van vastgeroeste zaken. Hoe pakt u het dan aan?

Veel mensen, vooral als ze weinig technische zijn, hebben al gauw de neiging om in zak en as te gaan zitten. Dat is niet nodig. Er is altijd een oplossing en ook het voorkomen van dit probleem verdient de nodige aandacht.

Natuurlijk kunnen we niet iedere situatie m.b.t. vastgeroeste bouten en moeren benaderen. Maar de meest voor de hand liggende zaken bespreken we met u.

Voorkomen is beter dan genezen

Vastgeroeste bouten en moeren zijn niet de enige reden waarom ze moeilijk kunnen zijn om te verwijderen. Er kan ook sprake zijn van een ander probleem dat vaak hand in hand gaat met de moeilijkheden door roest. We hebben het natuurlijk over een schroef die is doorgedraaid of een bout die in de grijphoeken versleten is.

Wij raden dan ook altijd aan om gebruik te maken van het juiste gereedschap. Gebruik bijvoorbeeld een schroevendraaier die qua maat echt past bij de schroef. Zo voorkomt u dat u het metaal slijt of beschadigd. Helemaal als u gebruik maakt van een schroefmachine is de keuze voor de juiste bitjes erg belangrijk. hetzelfde geldt ook voor de sleutels. Niet alleen om schade te voorkomen, maar ook om over voldoende torsie te beschikken. Wel handig als er sprake is van roest.

Laat je bouten en moeren schrikken

Vastgeroeste bouten en moeren losmaken kan vaak bereid worden door het toedienen van een shock. Hiermee wordt bedoeld dat u met een tik van de hamer de boel weer los kan krijgen. Let wel, maak geen gebruik van geweld.
Wees voorzichtig dat u niet teveel kracht gebruikt, vergeet niet dat het de bedoeling is om de bouten en moeren te laten ‘schrikken.’ Het beste kun je een kunststoffen hamer gebruiken.
Zelfs als bovenstaande tips niet werken dan hebben we nog een optie voor u.

Maak gebruik van een smeermiddel zoals WD-40

Het losmaken van vastgeroeste bouten en moeren is links- of rechtsom een vervelende klus. Maak het u makkelijk. Met een smeermiddel kunt u de bouten en moeren vaak al los krijgen, op zijn minst maakt het de klus een stuk minder lastiger.

Wij raden WD-40 aan om uw vastgeroeste moeren en bouten los te maken. De Multi-Use versie bijvoorbeeld staat erom bekend om veel meer te zijn dan alleen een smeermiddel. Het werkt ook als een oplosser van roest en onder andere vet. Het wordt dan ook vaak genoeg gebruikt om mee schoon te maken. Vetvlekken, roest en zelfs krijtstrepen kun je ermee verwijderen. Het dan ook niet voor niets Multi-Use.
Spuit een beetje WD-40 op de vastgeroeste elementen en laat het even inweken. Dat is alles wat u hoeft te doen.