Vaatwasser schoonmaken

De vaatwasser schoonmaken is niet de eerste klus waar je aan denkt bij het poetsen en schoonmaken van het huis. Maar een vaatwasser die elke dag gebruikt wordt, moet toch echt af en toe schoongemaakt worden. Een vaatwasser kan verstopt raken door kalkaanslag, etensresten en vet. Vieze geurtjes en slecht afgewassen vaat zijn het gevolg.

Hoe maak ik de vaatwasser schoon?

Het schoonmaken van de vaatwasser kost misschien 15 minuten. Hier hebben we het leegruimen en het draaien van het programma niet meegerekend. Je hebt schoonmaakazijn, schijfjes citroen of een speciale vaatwasreiniger, zachte borstel, vaatdoek en emmertje sop nodig.

Ga aan de slag om de vaatwasser schoon te maken!

Open de deur van je vaatwasser en haal de vuile of schone vaat eruit. Begin met het verwijderen van de filter, deze zit op de bodem van de vaatwasser. Maak deze schoon met een zachte borstel in een warm sopje. Spoel het goed na met water en plaats deze weer terug. Maak hierna ook de randen van de deur van de vaatwasser schoon.

Vervolgens pakken we schoonmaakmiddel. Hou je van natuurlijke of relatief milde geuren? Kies er dan voor om de vaatwasser leeg aan te zetten op de hoogste temperatuur en een in schijfjes gesneden citroen in het bestekbakje of een flinke scheut schoonmaakazijn op de bodem van de vaatwasser te leggen. Gebruik je liever schoonmaakmiddel, gebruik dan een speciale vaatwasmachine reiniger volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Nadat de vaatwasser aangezet is, kun je de buitenkant schoonmaken. Verwijder na afloop van het vaatwasprogramma de citroenschijfjes of de houder van de vaatwasmachinereiniger. Zo blinkt de vaatwasser weer mooi!

Onderhoud de vaatwasser

Voorkom kalkaanslag in de vaatwasser door zout toe te voegen, wanneer je vaatwastabletten zonder zout gebruikt. Daarnaast kun je ook nog de vaatwasser af en toe laten draaien zonder vaat op de hoogste temperatuur en met een ruime hoeveelheid water, hierdoor spoelen vet en vuil makkelijker weg.

Piept de deur van de vaatwasser?

Smeer de scharnieren van de vaatwasser met behulp van de Multi Use Spray van WD-40. Met de Smart Straw kan er nauwkeurig gesprayd worden. Beweeg de deur van de vaatwasser enkele keren zodat de spray goed in het scharnier loopt.