Tuinonderhoud is belangrijk, maar klinkt vaak zo vermoeiend. Terwijl het eindresultaat zo mooi kan zijn. Preventief onderhoud gaat ver, maar is de eerste stap naar een adembenemende tuin. Om het werk gemakkelijk te maken, adviseren wij om uw tuingereedschap preventief te onderhouden, voordat de winter zijn intrede doet.

Handgereedschap

Van harken tot schoppen, van snoeischaar tot spitvork. Er zijn een aantal tuingereedschappen die u in uw bezit moet hebben als u een tuin bezit. De voorbereiding die nodig is voordat deze gereedschappen worden opgeslagen, is vrijwel gestandaardiseerd.

Preventief onderhoud tuingereedschap

Onderhoud uw tuingereedschap preventief zodra u klaar bent met het gebruik ervan om de werklast te verminderen. Als het gereedschap heel vuil is, trek dan handschoenen aan en zet een veiligheidsbril op alvorens u alle smeer met een borstel verwijdert. Bij verroeste plekken kan ook staalwol worden gebruikt.

Afhankelijk van de hoeveelheid vuil en verroeste plekken is de kans groot dat u flink aan het werk moet. Als u geen fan bent van hard werken is het aan te raden om WD-40 te gebruiken. Dit ontvet niet alleen al het opgehoopte vuil op het gereedschap, maar verwijdert ook de roestplekken.

Zorg voor een scherpe rand

Het slijpen van de gereedschappen voordat ze opgeslagen worden, kan op de lange termijn wonderen doen. Gereedschap met een scherpe rand zullen beter snijden, maar dit moet wel op de juiste manier gedaan worden. Als u dit zelf niet kunt, vraag dan bij een ijzerhandel om advies. Vergeet niet aan uw eigen veiligheid te denken. Draag veiligheidshandschoenen bij het slijpen van uw gereedschap.

Vergeet niet te smeren

Voor preventief onderhoud is het belangrijk om het gereedschap te smeren met het juiste smeermiddel. Sommige mensen zijn van mening dat olie nodig is om gereedschap te smeren. Toch kunt u dit beter doen met WD-40. Dit zal het tuingereedschap niet alleen smeren, maar zal het ook beschermen. De reden hiervoor is dat WD-40 water verplaatst waardoor uw gereedschap beschermt is tegen roest. Nadat de gereedschappen ingesmeerd zijn met WD-40, zijn ze klaar om te worden opgeslagen in de winter.

Preventief onderhoud - Help uw tuingereedschap de winter door!

Let op bij grasmaaiers

Als we het hebben over het preventief onderhoud is er maar 1 onderdeel waar we ons echt zorgen over maken: de grasmaaier bladen. De prestaties van de grasmaaier zijn direct afhankelijk van de conditie van de grasmaaierbladen. Het is belangrijk dat deze in goede conditie zijn, vooral tijdens de winterperiode.
Als u erover nadenkt, zijn er een aantal bedreigingen voor de grasmaaier bladen tijdens de opslag. Corrosie/oxidatie staat bovenaan deze lijst. Bij preventief onderhoud spuit u WD-40 op de bladen waardoor de meeste van deze problemen worden aangepakt. Dit maakt niet alleen het vastzittende gras los, maar beschermt de bladen tegen de corrosie.
Bovendien is het verstandig om de tank van de grasmaaier leeg te laten lopen. Een (half)volle brandstoftank doet namelijk meer kwaad dan goed. De stilstaande brandstof zal in de loop van tijd de plastic en rubberen onderdelen van de grasmaaier afbreken. Bovendien trekt de brandstof vocht aan, dat weer leidt tot corrosie.

Als u het zo bekijkt, kunt u wel stellen dat WD-40 een essentieel onderdeel is voor het preventief onderhoud van uw tuingereedschap.

Meer handige tips en trucs leest u hier.