De kruiwagen onderhouden is niet een taak die veel mensen boven aan hun lijstje hebben staan. Een kruiwagen kan het tuinieren een stuk makkelijker maken. Ze nemen bijvoorbeeld een enorme last van uw rug. Wilt u liever al die zware bodembedekking zelf meeslepen, of lijkt het u handiger om dit met de kruiwagen te doen? Met regelmatig onderhoud van je kruiwagen zorgt u er voor dat je de levensduur verlengt!

Nu we hebben vastgesteld hoe belangrijk de kruiwagen in de tuin is, is het tijd om na te denken over het onderhoud van de kruiwagen. Om optimaal te profiteren van de kruiwagen is het belangrijk om ze roestvrij, schoon en efficiënt te hebben.

Stap 1: Kruiwagen onderhouden – Het handvat

Misschien wel het onderdeel dat het meest vergeten wordt bij het onderhouden van de kruiwagen: het handvat. Totdat het handvat zo ruw wordt dat u splinters in uw handen krijgt.
Wanneer het handvat te ruw wordt, gebruik dan wat schuurpapier om de splinters weg te krijgen. Het is ook mogelijk om ze in te smeren met lijnzaad- of een ander type olie. Zorg er wel voor dat de olie goed is opgedroogd voordat je de kruiwagen weer opbergt.

Stap 2: De bak

De bak van de kruiwagen is vaak het onderdeel dat het smerigste wordt. Daarom is het reinigen van de bak vaak van groot belang bij het onderhoud van de kruiwagen. U kunt de bak na elk gebruik een basisreiniging geven door het meeste vuil er uit te schrapen, of met de tuinslang even schoon te spuiten.
Voor een iets grondigere reiniging van de bak gebruiken we een staalborstel. Gebruik de staalborstel om het vuil uit de bak te vegen. U kunt ook wat water mengen met reinigingsvloeistof en dit gebruiken voor de schoonmaak. Zorg er wel voor dat de bak droog is voordat u de kruiwagen weer opbergt.

Stap 3: Kruiwagen onderhouden – De wielas

De volgende stap bij onderhouden van de kruiwagen is de wielas. Natuurlijk, als er een probleem is met de wielas, stopt de kruiwagen met rollen. Om de wielas effectief te laten werken spuit u er in ruime mate smeermiddel op. Wij raden aan om WD-40 te gebruiken. Dit product voorkomt ook dat er roest vormt om de kruiwagen en stoot tegelijkertijd vuil af. Zorg er voor dat het wiel ten allen tijde goed opgepompt is zodat deze het gewicht goed kan dragen.
Met deze 3 stappen heeft u wellicht gemerkt dat het onderhouden van de kruiwagen een eenvoudige klus is. Herhaal dit proces regelmatig om ervoor te zorgen dat het de kruiwagen in goede conditie blijft en dat het u nog jarenlang kan helpen in de tuin!

Kijk hier voor meer informatie over het onderhoud van je tuingereedschap.