Uw golfclubs schoonmaken doet u om meer dan één reden. Niet alleen wilt u ze goed opbergen, ook als het om de sport gaat moeten ze goed schoon zijn. Het is natuurlijk erg belangrijk om de spin op de bal te houden. Dan moeten de groeven van uw clubblad goed gereinigd worden. U kunt uw golfclubs als volgt schoonmaken:

 1. Plaats eerst de golfclubs in een emmer met warm water en schoonmaakmiddel (afwasmiddel, allesreiniger).
 2. Laat de clubs dan een tijdje weken tot een uur.
 3. Borstel vervolgens het vuil van het blad en tussen de groeven weg. Dit kan bijvoorbeeld met een oude tandenborstel.
 4. Maak de golfclubs daarna droog met een oude doek.
 5. Spuit ze nu in met WD-40, dit voorkomt en verwijderd roest.
 6. Laat het even intrekken en neem af met een oude pluisvrije doek.

Onderhoud uw golfclubs op tijd

Uw golfclubs schoonmaken is sterk aan te raden om dat na ieder gebruik te doen. Het is natuurlijk doodzonde om die belangrijke slag te missen door vervuilde bladen. Daarnaast is ook de levensduur van uw clubs direct gerelateerd aan hoe goed de golfclubs onderhouden worden.

Om lang te genieten van uw golfclubs moet u ze dus regelmatig onderhouden en schoonmaken. Hierbij maken we onderscheid tussen drie onderdelen;

 • Grip
 • Shaft
 • Clubhoofd

Doorgaans zijn er drie verschillende materialen waaruit een grip kan bestaan. Leer, synthetisch of rubber. Rubber is de goedkoopste variant en ironisch genoeg in veel opzichten de duurzaamste. Veel mensen verkiezen toch synthetisch of leer. Leer (de prijzigste variant) heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als synthetisch. De keuze voor een bepaalde grip heeft natuurlijk te maken met persoonlijke voorkeuren. Als het gaat om het onderhoud van de grip van uw golfclubs maken we hieronder een onderscheid tussen rubber en leer (synthetisch).

Rubber:

Rubber is een robuust materiaal en kan dan ook eenvoudig gereinigd worden. Simpelweg schrobben met een sopje en een spons. Pas wel op, sommige schuursponsen kunnen te hard schurend zijn.

Leer (synthetisch):

Dat u zo nu en dan uw grip wilt vervangen is sowieso een gegeven. Dat dat vaker nodig is bij een leren grip is ook geen verrassing. Toch wil u dit niet nodeloos doen. Als u tijdens het golfclub schoonmaken bij de grip aankomt volg dan de volgende tips.

 1. Controleer eerst of uw grips al aan vervanging toe zijn. Zitten er scheurtjes in, voelt het erg hard aan? Dan wordt het tijd voor een vervanging.
 2. Valt het mee met de staat van uw grips? Dan kunt u eenvoudig genoeg met een schuursponsje en een sopje ze oppoetsen.

De shaft van uw golfclub is meestal gemaakt van staal of grafiet. Als u uw golfclubs aan het schoonmaken bent dan is de shaft het minst spannende. Simpelweg afnemen met een doek en een sopje.

Hoe u uw bladen moet schoonmaken hadden we al uitgelegd. Maar we hebben nog een tip voor u om lang van uw golfclub te genieten. Lees hieronder snel verder.

Golfclubs schoonmaken met WD-40

Het onderhoud van een golfclub is erg belangrijk voor een lange levensduur. Maar we zijn allemaal mensen. Het kan zo gebeuren dat u vergeet om uw golfclubs schoon te maken. Of dat u ze te lang in de auto laat liggen. Dat dit gebeurd is begrijpelijk, maar niet wenselijk. Daarom raden wij aan om uw golfclubs te behandelen met WD-40.

WD-40 heeft teveel toepassingen om op te noemen. Maar we weten dat het vuil en roest tegengaat en dus een ideaal middel is om uw golfclubs mee te onderhouden. Volg de volgende stappen om uw golfclubs goed te beschermen.

 1. Na het schoonmaken van uw golfclubs is het erg belangrijk dat ze goed droog zijn.
 2. Als u alles goed schoon gemaakt heeft, spuit de golfclub dan in met WD-40. Let op, dit hoeft niet overdreven te gebeuren.
 3. U kunt daarna  met een doekje het middel evenredig uitsmeren over de club.
 4. Laat het ongeveer 20 minuten intrekken.
 5. Verwijder het overtollige WD-40 met een pluisvrije doek.

De beschermende laag van WD-40 die achterblijft heeft een corrosie tegengaande werking. Het helpt daarnaast ook in het verwijderen van lastige vlekken zoals vet en andere hardnekkige vervuilingen. Uw golfclubs schoonmaken gaat zo in de toekomst een stuk makkelijker. En als u het een keer vergeet dan is er niet meteen zoveel aan de hand.