Wie houdt er niet van de spanning van fietsen? Maar als het er op aankomt, is het een feit dat niet iedereen zijn of haar fiets onderhoudt op de juiste manier. Toch is het van vitaal belang om regelmatig uw fiets te onderhouden om er zeker van te zijn dat de fiets lange tijd meegaat. Hier zijn enkele aspecten waar rekening mee gehouden moet worden bij het fietsonderhoud.

Regelmatig schoonmaken

Een van de belangrijkste aspecten van fietsonderhoud is om ervoor te zorgen dat de fiets regelmatig wordt schoongemaakt. Het klinkt misschien vervelend, maar het is waar: regelmatig onderhoud zorgt er voor dat uw fiets in topconditie is…altijd. Waarom? Omdat vuil en smeer zich vast zetten op het oppervlakte van de fiets wanneer de fiets niet regelmatig schoongemaakt wordt. Dit zal niet alleen het uiterlijk van de fiets aantasten, maar zal in de loop van tijd ook een aanzienlijke invloed hebben op de prestaties van de fiets. Daar komt nog eens bij dat vuil en smeer de fiets ook gevoelig maken voor de plaag van corrosie. Meer weten over roest? Lees dan deze blog.

Voor het fietsonderhoud heeft u geen mooie reinigingskit nodig. Alles wat u nodig hebt zijn een spons en een emmer water met zeep. Hoewel, als u meer in uw fiets wilt investeren, is het het waard om de WD-40 Bike Cleaner uit te proberen. Wanneer alle modder van de fiets is verwijderd, spuit u er WD-40 Bike Cleaner op en spoelt u de fiets nog eens af met water. Het kan nodig zijn om dit te herhalen bij hardnekkig vuil.

Om de metalen onderdelen van uw fiets te beschermen tegen roest, kunt u het beste WD-40 Multi-Use Product gebruiken. Een coating van WD-40 helpt om roest weg te houden.

Banden oppompen

Het is belangrijk dat u er voor zorgt dat de banden van de fiets zijn opgepompt zoals ze zouden moeten zijn. Waarom is dit belangrijk? Omdat het risico op lekke banden aanzienlijk hoger is, wanneer ze slecht opgepompt zijn. Er zijn verschillende manieren om de banden op te pompen. Maar niets werkt zo goed als een staande vloerpomp met drukmeter. Een van de grootste voordelen van het gebruik van zo’n fietspomp is dat u precies kan zien hoeveel lucht er in de band zit. Door ervoor te zorgen dat de banden van uw fiets altijd voldoende zijn opgepompt, kunt u er zeker van zijn dat de fietsbanden gedurende lange tijd in een bruikbare staat blijven. Hierdoor zult u minder vaak fietsonderhoud moeten plegen.

Besteed aandacht aan de remmen

Sommige mensen denken dat snelheid alles is wat telt als het gaat om fietsen. Nou, dat is niet het geval, want bij grote snelheid komt er meer verantwoordelijkheid bij kijken: ervoor zorgen dat u de snelheid onder controle hebt. Wat betekent het om uw snelheid te controleren? Het betekent dat u er voor moet zorgen dat u kunt stoppen wanneer u maar wilt, ongeacht de snelheid. Daarom is het zo belangrijk dat u tijdens het fietsonderhoud er voor zorgt dat uw remmen in topconditie zijn. Het eerste wat u moet is er voor zorgen dat uw fiets geen versleten remblokken heeft. Waarom? Nou, dat komt omdat er weinig tot geen verschil zit tussen versleten remblokken en nutteloze remblokken. Als uw remblokken versleten zijn, zorg er dan voor u dat deze onmiddellijk vervangt.

Zorg er ook voor dat uw remmen goed vastzitten. Dat betekent dat u de remmen strakker moet maken, wanneer de remmen traag zijn geworden. Er zijn een aantal manieren om dat te doen. De eenvoudigste procedure is echter om de stelschroef van de cilinder met de remhendel te verstellen. Vergeet niet dat uw remmen in perfecte staat moeten zijn. Uw leven hangt ervan af!

De fietsketting

De fietsketting is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de fiets, omdat de prestaties van de fiets er direct van af hangen. Als uw fietsketting vies en helemaal ingevet is, dan is het van het grootste belang dat u de ketting ontvet krijgt. Als het aankomt op het ontvetten van uw fietsketting, kunt u WD-40 Bike Degreaser proberen tijdens het fietsonderhoud. Het enige wat u moet doen is de fietsketting in WD-40 Bike Degreaser te weken. Pak na verloop van tijd een tandenborstel en maak hiermee de fietsketting grond schoon. Dit zorgt ervoor dat al het vuil en gruis tussen de tanden van de fietsketting wordt verwijderd. En… dat is het! Fietskettingen ontvetten was nog nooit zo eenvoudig!

Als u klaar bent met het ontvetten van de fietsketting, is het aan te raden om de fietsketting te voorzien van een laagje smeermiddel. Waarom? Nou, omdat het smeermiddel ervoor zorgt dat de fietsketting soepel loopt tijdens het fietsen. WD-40 heeft een assortiment fietssmeermiddelen (Wet Lube, Dry Lube, All Conditions Lube) om aan uw behoefte te voldoen. U kunt ook de originele WD-40 Multi-Use Product op uw fietsketting als smeermiddel gebruiken!