tracking

Hoe verwissel je een autoband?

Wij leggen je in deze how-to uit hoe je een lekke autoband verwisselt! We hopen natuurlijk dat je dit advies niet vaak nodig hebt. Maar in bepaalde situaties kan het wel erg handig zijn. Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen altijd in je auto hebt liggen. Denk hierbij aan een krik, moersleutel en natuurlijk een reserveband. Vergeet ook niet om standaard veiligheidsmaterialen in je auto te hebben liggen. Dit zorgt ervoor dat jij veilig bent en andere automobilisten jou goed kunnen zien. Als je dan de pech hebt dat je autoband lek is dan kun je meteen alle materialen erbij pakken en beginnen met het verwisselen van je autoband.

In deze vijf belangrijke stappen leggen wij jou precies uit hoe je de band van je auto moet vervangen.

Dingen die ik nodig heb

  • WD-40 Multi-Use Product

  • Veiligheidsvest en veiligheidsdriehoek

  • Krik

  • Kruis- of telescopische sleutel

  • Antidiefstal moerdop

  • Reservewiel

Step 1: Zorg voor een veilige omgeving.

Zorg dat je de auto op een veilige manier parkeert, bij voorkeur op een vlak oppervlak. Plaats een veiligheidsdriehoek om andere automobilisten te waarschuwen. Trek, ook overdag, een veiligheidsvest aan. Ten slotte trek je de handrem aan en schakel je naar de eerste versnelling. Nadat je deze stappen hebt doorlopen pak je de benodigdheden erbij. Zorg dat alle benodigdheden zoals, een krik, moersleutel, antidiefstal moerdop en het reservewiel in je kofferbak liggen.

Zorg voor een veilige omgeving

Step 2: Draai de wielmoeren los.

Begin met het verwijderen van de velg of wieldop en de moerdeksels indien deze aanwezig zijn. Draai met behulp van een kruissleutel de vier moeren ongeveer twee slagen los. Als deze vastzitten gebruik dan wat WD-40 Multi-Use Product. Spuit het product met behulp van het rietje op de vier moeren. Laat het product inwerken en draai daarna opnieuw aan de moeren. Deze moeten nu gemakkelijk loskomen. Veeg overtollig product weg met een doek. Zorg ervoor dat de spray de remschijf niet heeft aangeraakt. 

Draai de wielmoeren los

Step 3: Lift de auto met een krik.

Nu de moeren los zitten kun je de auto optillen. Doe dit met behulp van een krik. Plaats de krik op het aangegeven punt op de inkeping van de auto. Zorg ervoor dat dit dicht bij het wiel is. Let op dat je de krik op de juiste manier plaatst anders beschadig je de auto. Vervolgens draai je de krik aan en stop je wanneer het wiel van de grond komt.

Lift de auto met een krik

Step 4: Verwijder het wiel.

Nu het wiel van de grond is kun je hem makkelijk verwisselen. Begin met het verwijderen van de vier moeren. Draai deze met de hand los. Vervolgens verwijder je de lekke band van zijn as. Maak van de gelegenheid gebruik om meteen even de remschijven te controleren. Pak het reservewiel uit de kofferbak van je auto. Let op: met de reservewielen kun je naar de dichtstbijzijnde garage rijden, maar het wiel is niet gemaakt voor lange afstanden.

Verwijder het wiel

Step 5: Monteer het reservewiel.

Plaats het reservewiel op de plek van het oude wiel. Zet de moeren vast en draai ze met de hand aan. Daarna draai je de krikhendel in tegenovergestelde richting om de auto op de grond te zetten. Verwijder vervolgens de krik en berg hem op. Ten slotte draai je de vier moeren vast met behulp van de draadkruissleutel. Rijd nu naar de dichtstbijzijnde garage om de band te verwisselen.

Monteer het reservewiel

Zo makkelijk is het vervangen van een lekke autoband!

Nu weet je precies hoe je het wiel van de auto moet verwisselen! We raden je aan om dit minstens één keer thuis te proberen. Met name het bepalen van de locatie van de krik is erg belangrijk. Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn in het geval je met een lekke band komt te staan. Wist je dat het ook belangrijk is dat je regelmatig onderhoud uitvoert aan je auto, zodat je niet voor onaangename verassingen komt te staan? In deze how-to leggen wij jou uit hoe je dit doet. Deel je eigen auto-onderhoud tips met ons op onze Facebook pagina of op Instagram.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company