tracking

Hoe verwijder je een gebroken bout?

Een bout is een stuk metaal in de vorm van een schroef. Door middel van een bout worden twee onderdelen op hun plaats gehouden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stalen balken. Een bout gaat bijna nooit kapot. Maar door onervarenheid of gehaast werken kan een bout breken. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe je een gebroken bout kunt verwijderen met een bout verwijderaar of door de bout te lassen. 

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Markeer het midden van de bout om hem te verwijderen.

Wanneer je een gebroken bout wilt verwijderen, moet je eerst het midden van de bout markeren. Dit doe je met een spijker en een hamer. Plaats het puntige uiteinde van een spijker in het midden van de gebroken bout en sla daarna met de hamer op de spijker. Op deze manier markeer je het midden van de gebroken bout. Nu kun je in de bout boren zonder dat de groeven van de bout beschadigen.

Markeer het midden van de bout

Step 2: Boor het midden van de gebroken bout.

Boor met een links uitgesneden boor een gat door de markering van de bout. Linkse boren hebben een schroefdraad die in tegengestelde richting gaat. Daarom moet je de boor in tegenovergestelde richting instellen. Dit zorgt ervoor dat het bitje in de bout zit. Wanneer je het bitje kunt oppakken draai je hem los en trek je daarna de bout er met een tang of bankschroef uit. 

Boor in het midden van de bout

Step 3: Gebruik een extractie kit om de bout te verwijderen.

Steek de juiste maat van de boutverwijderaar in het gat. Afhankelijk van het type bout verwijderaar heeft het twee verschillende uiteinden. Het ene uiteinde loopt namelijk links taps toe. Het andere uiteinde heeft een kop met een T-hendel of zeskantkop. Kies in eerste instantie voor de bout verwijderaar die links taps toelopend is. Plaats hem tegen de klok in. Omdat de verwijderaar taps toeloopt, kun je deze het beste eerst met een hamer er in slaan. Wanneer dit niet werkt kun je kiezen voor een T-handgreep of zeskantkop. 

Gebruik een extractie kit

Step 4: Haal de gebroken bout eruit.

Nu kun je de gebroken bout verwijderen. Draai de verwijderaar vast. Terwijl je hem vastdraait drukt het tapse uiteinde op de bout om deze los te maken. Blijf de verwijderaar tegen de klok indraaien om de bout volledig te verwijderen. Gaat het verwijderen lastig kijk dan deze video voor een uitgebreide uitleg.

Verwijder de gebroken bout

Step 5: Verwijder resten om een nieuwe bout te installeren.

Verwijder ten slotte alle metaal afvalsnippers. Ga je een nieuwe bout gebruiken? Verwijder dan alle afvalresten met perslucht of een magneet. Vervang daarna de oude bout door een nieuwe bout. 

Reinigen

En de gebroken bout is verwijderd.

Met deze twee manieren heb je altijd een oplossing om een gebroken bout te verwijderen. Je hoeft niet altijd een bout verwijderaar set te gebruiken om een roestige of kapotte bout te verwijderen. WD-40 heeft de oplossing voor je: de WD-40 Specialist Super Kruipolie dringt namelijk snel in moeilijk te bereiken plaatsen binnen waardoor de bout makkelijk verwijderd kan worden. Aarzel niet om je DIY-tips te delen op onze Facebook of Instagram. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company