tracking

Hoe onderhoud je jouw wasmachine?

Een wasmachine is misschien wel het meest gebruikte huishoudelijke apparaat. Daarom is onderhoud aan je wasmachine erg belangrijk. Regelmatig onderhoud aan je wasmachine zorgt ervoor dat je de levensduur verlengt en je was extra goed gereinigd is. Wij geven een aantal leuke tips voor het verhelpen van nare geurtjes, een vuile afdichting, een vuile wasmiddellade of een krakende deur. 

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Verwijderen van nare geurtjes.

Na verloop van tijd kan er een onaangename geur in de wasmachine ontstaan. In sommige gevallen hecht deze geur zich aan je gewassen kleding. Daarom is het belangrijk om regelmatig de deurafdichting en de wasmiddellade te reinigen. Ook is het verstandig om af en toe met azijn op een hoge temperatuur te wassen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën verdwijnen.

Tip: zorg dat de deur van de wasmachine open staat als je de machine niet gebruikt. Het is ook belangrijk om direct gewassen kleding uit de trommel te halen als de machine klaar is. Door hier rekening mee te houden voorkom je nare geurtjes.

nare geurtjes verhelpen

Step 2: Reinig de afdichting van de wasmachine.

Vocht en schimmel ontstaan makkelijk op de raamafdichting en ook dit zorgt voor onaangename geurtjes. Maak je eigen allesreiniger, door witte azijn te mengen met een paar druppel etherische oliën. Wrijf met een spons de natuurlijke allesreiniger over de afdichting. Gebruik de zelfgemaakte allesreiniger ook om de voegen schoon te maken, zodat er geen residu achterblijft. Ten slotte veeg je met een droge doek het overtollige materiaal weg. Wanneer je merkt dat de afdichting versleten is, raden we je aan om deze te vervangen. 

afdichting reinigen

Step 3: Vervangen van de afdichting.

Als je de wasmachine goed wil onderhouden moet je soms enkele onderdelen vervangen. Om de afdichting te vervangen verwijder je eerst de wasmachine deur met een schroevendraaier.  Vervolgens verwijder je de veer of slangklem waarmee de afdichting vastzit. Een veer kun je verwijderen met een platte schroevendraaier. Een slangklem is makkelijk los te maken en te verwijderen. Ten slotte verwijder je de afdichting. Het is ook mogelijk om een nieuwe afdichting te monteren. Als je dit doet smeer je de locatie van de afdichting in met WD-40 Specialist Hoogwaardige Siliconenspray. De spray biedt een uitstekende smering, is kleurloos en laat geen vlekken achter. Dit zorgt ervoor dat het terugplaatsen van een nieuwe afdichting makkelijker gaat. Het installeren van een nieuwe afdichting doe je door bovenstaande stappen in omgekeerde volgorde uit te voeren. 

afdichting vervangen

Step 4: Maak de wasmiddellade schoon.

Ook de wasmiddellade wordt na een tijdje vies. Het is dus belangrijk om deze te reinigen. Haal eerst de lade uit de wasmachine. Doe de lade in een bak met heet water en 2 eetlepels zuiveringszout. Laat dit 30 minuten weken. Maak de lade schoon door het gebruik van een tandenborstel. Wanneer de lade schoon is spoel je hem af onder stromend water en maak je hem droog. Plaats de lade nu terug in de wasmachine. 

wasmiddellade schoonmaken

Step 5: Voorkom een piepende deur.

Als de deur vreemde piepgeluiden maakt, smeer je het scharnier in met WD-40 Multi-Use Product. Dit zorgt ervoor dat de deur soepel opent en sluit. Voor een wasmachine met een bovenopening volg je dezelfde stappen. 

Piepende deur smeren

Nu is je wasmachine klaar om te wassen.

Je wasmachine onderhouden is zo eenvoudig dat iedereen dit kan uitvoeren. Je hoeft hiervoor dus geen professional te bellen. Door het regelmatig onderhouden van je wasmachine verleng je de levensduur en voorkom je schade aan je wasgoed. Ook benieuwd naar hoe jij thuis zelf jouw deurbel kan repareren of jouw koperen lamp kan reinigen? Neem dan een kijkje bij onze andere how to’s. 

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company