tracking

Hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden?

Echte vissers weten als geen ander hoe vuil de werpmolen van de hengel kan worden na een dagje vissen. Als je zout, water, grond-, zand-, veld- of aasresten onderschat, kan je uitrusting ernstig beschadigen. Daarbij is het repareren van de werpmolen/hengelhaspel van een werphengel in veel gevallen vrij duur. Een werpmolen onderhouden is dus van groot belang!

Hoe gebruik jij je hengel en werpmolen?

Allereerst is het belangrijk om een belangrijk onderscheid boven water te krijgen. Het grootste verschil als het aankomt op onderhoud is namelijk of je jouw werpmolen gebruikt voor zoetwatervissen of voor zoutwatervissen. Werpmolens worden veel zwaarder belast wanneer ze in aanraking komen met zoutresiduen. Deze moeten dus zorgvuldiger worden behandeld.

Een tweede verschil betreft de kwaliteit van de hengelhaspel. De markt kent tegenwoordig zeer geavanceerde apparatuur, die goed bestand is tegen externe factoren. Aan de andere kant beschikt deze apparatuur over bijzonder complexe mechanismen. Hier dien je rekening mee te houden, voordat je de werpmolen gaat demonteren. Het goed onderhouden van je werpmolen is altijd essentieel: zowel routineonderhoud na het vissen als uitgebreid onderhoud aan het einde van het seizoen.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Routinereiniging van de spoelrol.

Verwijder de draadspoel van de werpmolen door de centrale schroef los te draaien. Controleer deze zowel extern als aan de achterkant in de richting van het mechanisme. Na het verwijderen van alle (grove) vuilresten met een kleine borstel, kun je de draadspoel (zelfs wanneer deze is opgerold) een paar uur onderdompelen in gedestilleerd water. In veel gevallen zullen er andere residuen loskomen. Als de werpmolen wordt gebruikt om op zee te vissen, zal er een zout laagje op het wateroppervlak verschijnen. De spoel moet vervolgens worden gespoeld en gedroogd met een microvezeldoek, en vervolgens met keukenpapier voor alle onderdelen. Smeer de wrijvingseenheid vooral niet!

stap 1 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden @edibrico

Step 2: Normale reiniging en smering van het rotatiemechanisme.

Elke keer dat je gaat vissen, bestaat de minimale ‘verplichte’ reiniging uit het afvegen van de buitenkant van de hengelhaspel, met een vochtige microvezeldoek. Dit is normaal gesproken voldoende voor regelmatig gebruik. Om de vijf tot zeven keer raden we aan om de reiniging te volgen met een lichte smering van de zichtbare bewegende delen: deze zijn te zien in de werpmolen na het verwijderen van de spoel. We raden aan om Specialist Hoogwaardige Siliconenspray te gebruiken. Het heeft uitstekende reinigende en smerende eigenschappen en zorgt voor een perfecte beweging van de onderdelen. Ook biedt het bescherming tegen vocht na snel drogen. De formule is geschikt voor alle soorten metaal, kunststof, rubber en hout. Smeer als basis vooral de centrale as.

stap 2 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden

Step 3: Smeren van het hengsel en de lijnspoel.

Er dient extra aandacht te worden besteed aan het hengselgewricht, dat tijdens een visseizoen duizenden keren wordt gebruikt. Het openen en sluiten mag geen extra ruimte bevatten. Reinig eerst de gewrichten met Multi-Use Product Smart Straw en smeer ze vervolgens met Specialist Hoogwaardige Siliconenspray. Breng ook een paar druppels van het product aan op de lijnspoel. Deze is bij de nieuwere/betere modellen uitgerust met een kleine binnenlager.

stap 3 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden

Step 4: De handgreep smeren.

Demonteer de hendel door de moer (of een ander vergrendelingssysteem) aan de andere kant van de werpmolen te verwijderen. Gebruik dezelfde hierboven aangegeven producten voor het smeren van de messenkooikop, hendel, as en rotatiestoel, welke meestal is uitgerust met een kleine kogellager. Het scharnier waarmee de handgreep tegen de spoelbehuizing kan worden gevouwen, moet ook worden gesmeerd.

stap 4 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden

Step 5: Smeren van het interne mechanisme.

Het openen van een werpmolen is een deskundige handeling, dus het is wellicht verstandig om een professional in te schakelen. Veel werpmolens kunnen echter nog steeds worden gesmeerd als ze een opening hebben waar het smeermiddel kan worden aangebracht. Sommige hebben een kleine schroefdop buiten de behuizing, andere hebben een klein gaatje in de spoelhouder. Gebruik deze openingen om een kleine hoeveelheid Specialist Droogsmeerspray met PTFE aan te brengen, waardoor de wrijving en slijtage van het mechanisme vermindert. Als je een expert bent, kan het om de twee of drie visseizoenen nuttig zijn om de binnenkant van de werpmolen te smeren. Bij het voorzichtig openen, zul je merken dat het interne mechanisme al een beetje vet bevat. Vul het aan door het bovengenoemde product toe te voegen. Zorg ervoor dat je de verschillende interne componenten tijdens het opnieuw monteren in de juiste volgorde plaatst.

stap 5 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden

Step 6: Laatste reiniging van de buitenkant.

Wanneer je klaar bent met het onderhouden van de bewegende (interne) delen, reinig je de hele hengelhaspel aan de buitenkant. Veeg het overtollige smeermiddel weg met een doek en draai alle zichtbare schroeven vast met de juiste schroevendraaiers. Spuit tenslotte een laagje Specialist Hoogwaardige Siliconenspray, smeer deze uit en droog het geheel met een doek en keukenpapier. Zorg tijdens een winterstalling ervoor dat de werpmolen binnenshuis blijft en zo beschermd is tegen stof.

stap 6 hoe moet ik mijn werpmolen onderhouden

Klaar voor de vangst!

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, weet je dat jouw hengel en hengelhaspel goed onderhouden zijn. Het is verstandig om de reiniging en de onderhoudsbeurt regelmatig te herhalen. Het is even een klusje, maar op deze manier verleng je de levensduur. Bovendien zul je merken dat je na een paar schoonmaakbeurten steeds handiger wordt in het snel en efficiënt reinigen van je werpmolen en vishengel, waardoor je uiteindelijk geniet van nog veel meer visplezier!

Op de website van Visserslatijn vind je nog véél meer tips over het complete onderhoud van je hengel en alle bijbehorende onderdelen.

Heb je zelf nog handige tips om hengels en werpmolens te onderhouden? Help en inspireer anderen door jouw tip te delen via onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company