tracking

Hoe moet ik mijn loopband onderhouden?

Of je nu een echte atleet of een recreatieve sporter bent, als je gebruik maakt van een loopband is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Enerzijds zorgt het voor meer fitnessplezier en -comfort. Aan de andere kant draagt het juiste onderhoud ook bij aan de veiligheid van het apparaat én jezelf. Het laatste wat je natuurlijk wilt, is dat je een blessure overhoudt aan je training. De verschillende onderdelen van een loopband hebben elk hun eigen onderhoud nodig.

Houd je loopband en jezelf in topconditie!

Door je loopband goed te onderhouden en deze met enige regelmaat te reinigen en te smeren, verleng je de levensduur aanzienlijk. Met een korte lijst aan benodigdheden en een helder stappenplan leggen we je precies uit hoe je jouw loopband de juiste onderhoudsbeurt geeft. Hierdoor kun je blijven genieten van een mooi en veilig apparaat waar je het hele jaar door op kunt sporten.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Reinig de loopband.

Het is belangrijk om je loopband na elke training goed schoon te maken. Gebruik hiervoor een vochtige doek om het complete toestel schoon te vegen. Zorg daarbij dat je de loopband op plekken waar zweet aanwezig is extra goed reinigt. Ook is het van belang dat je de loopband in ieder geval één keer per week afstoft. Stof in het apparaat is namelijk funest voor de aanwezige mechanica. Gebruik hiervoor een stofzuiger of een plumeau. Blijf stof de baas en bewaar de loopband in een schone en gezonde omgeving met voldoende ventilatie.

reinigen loopband

Step 2: Controleer de loopband.

Het onderhouden van je loopband eindigt niet bij de reiniging. Vergeet niet om regelmatig de loopband te controleren op veiligheid. Check of alle schroeven nog op hun plaats zitten en draai ze indien nodig vast. Controleer ook of het loopvlak altijd goed uitgelijnd en gecentreerd is. Hoe je dit doet, kun je zien in de video. Ga tot slot na hoe het met de spanning van het loopvlak gesteld is. Raadpleeg stap 4 voor van het stappenplan om erachter te komen of het loopvlak nog op de juiste spanning staat afgesteld.

Step 3: Smeer de loopmat.

Een belangrijke stap in het onderhouden van je loopband, is het smeren. Veiligheid voorop, dus koppel eerst je apparaat los. Maak de loopmat los, zoals staat aangegeven in de instructiehandleiding van de fabrikant van de loopband. Je dient de mat namelijk omhoog te tillen, zodat je WD-40 Specialist Siliconenspray kunt aanbrengen. Dit is een krachtig smeermiddel uit onze Specialist-range, speciaal bedoeld voor het smeren en beschermen van kunststof en rubber.

Siliconenspray aanbrengen

Til de mat aan één kant op en spuit er zeer zorgvuldig onder, met behulp van het rietje. Herhaal dit vervolgens aan de andere kant van de mat. Plaats de mat terug in de juiste positie en sluit het apparaat opnieuw aan. Zet de loopmat aan, zodat de spray zich makkelijk kan verspreiden. Veeg ten slotte het overtollige smeermiddel van de zijkanten weg met een doek. Het is belangrijk dat het product niet op de loopmat terecht komt, om uitglijden te voorkomen. Het is slim om dit proces elke 3 maanden te herhalen, zodat de loopband goed gesmeerd blijft.

Step 4: Span de loopband.

Het spannen van de loopband komt zeer nauw. Een te strakke of te slappe loopmat brengt nogal wat risico’s met zich mee. Zowel voor het apparaat en voor jou als gebruiker. Zo kan een te strakke loopmat scheuren en een te slappe loopmat slippen. Allebei situaties die je tijdens het trainen zeker niet wil meemaken. Om de spanning aan te passen, draai je de linker en rechter bouten aan de achterkant van de band aan. Doe dit met behulp van een inbussleutel.

Klaar voor de training!

Met bovenstaande stappen ben je verzekerd van een goed werkende loopband. Kort samengevat komt het onderhouden van je loopband neer op de volgende vier stappen:

  • Reinig het apparaat grondig om alle sporen van transpiratie te verwijderen.
  • Stofzuig het apparaat regelmatig.
  • Controleer het mechanisme.
  • Smeer de loopmat elke 3 maanden.

Deel jouw fitnesstips met ons!

Met deze tips ben je weer helemaal klaar om te trainen! Heb je zelf nog handige onderhoudstips voor je loopband of andere fitness-apparatuur? Deel ze met ons en onze community via onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company