tracking

Hoe maak ik mijn tuinsproeier schoon?

Automatische besproeiingssystemen in de tuin zijn erg handig om beplanting de juiste hoeveelheid water te geven. Om zo lang mogelijk te blijven genieten van je tuinsproeier (en dus je bloemen, planten en struiken) is er periodiek onderhoud nodig. Een mooi voorbeeld van een klusje in de categorie: ‘Kleine moeite, groot plezier!’

Voor je begint met het schoonmaken van de tuinsproeier is het goed om na te gaan wat voor sproeiers je hebt. Grofweg zijn er twee opties:

  1. Bovengronds. Dit type sproeier is makkelijk te verplaatsen, de sproeikop blijft boven het gras. 
  2. Verborgen in de grond (zogenoemde pop-ups). Deze sproeiers blijven met hun sproeikop gelijk met de grond, terwijl het frame van de sproeier onder de grond blijft. De sproeikop gaat automatisch omhoog door de waterdruk wanneer het systeem in werking is. Aan het eind van de irrigatiecyclus stopt de waterdruk. De sproeikop schiet door een veer terug de grond in.

Step 1: Reinig de bovengrondse tuinsproeier.

Nadat je elk onderdeel grondig hebt gewassen en gedroogd, kun je ze behandelen met WD-40 Multi-Use Product voor een grondige reiniging en smering. Sproeiers die een kop met een sproei management mechanisme hebben, smeer je verder in met WD-40 Specialist Hoogwaardige Siliconenspray. Op die manier zijn ze direct gebruiksklaar en hoef je niet bang te zijn voor een vastlopende tuinsproeier. Met Multi-Use Product reinig en smeer je ook de statieven waarop de sproeiers zijn geïnstalleerd.

Het onderhoud van een bovengrondse sproeier moet je aan het eind van een sproei seizoen uitvoeren, dus voordat je de sproeiers opbergt voor de wintermaanden.

Bovengrondse tuinsproeier reinigen

Step 2: Reinig de kop van pop-up sproeiers.

Pop-up-sproeiers (die tijdens irrigatie uit de grond komen) moeten van hun frame worden losgeschroefd. Draai daarvoor eerst de waterkraan dicht. Zorg ervoor dat je de schroefdraadaansluiting waarvan ze zijn losgeschroefd goed afgesloten is. Zo voorkom je dat er aarde in de leidingen komt. Het frame van de tuinsproeier bestaat uit een verstelbare kop waaruit de waterstraal komt en de cilinder/houder waarin de sproeikop verdwijnt zodra deze zijn taak heeft volbracht. Het binnenste deel van de sproeier is toegankelijk door de kop los te schroeven. Controleer of er geen vuil in het binnenste deel zit Reinig en droog deze onderdelen. Daarna kun je de onderdelen smeren met WD-40 Multi-Use Product, voor je de sproeikop weer terug monteert/installeert/bevestigt.

De kop van een pop-up sproeier reinigen

Step 3: De springveer reinigen.

Pop-up sproeiers bevatten een stalen veer die zorgt dat de dispenser aan het einde van de bewatering terugkeert. Als de sproeikop na het sproeien klaar is, schuift/springt deze terug in een ringvormige opening. Tijdens het verschuiven moet er zo weinig mogelijk wrijving plaatsvinden. Na het schoonmaken van de onderdelen is het dan ook van belang om de behuizing waar de sproeier in zit goed te smeren met de waterbestendige Hoogwaardige Siliconenspray. Dit zorgt er voor dat je het pop-up systeem makkelijk kunt bewegen. Als je dit deel van het systeem niet goed onderhoudt en smeert, kunnen de automatische sproeiers vastlopen, waardoor ze niet meer omhoog komen of terug in hun behuizing gaan na het sproeien. In de droge zomermaanden is het verstandig om het smeren van de tuinsproeier regelmatig te herhalen.

Springveer reinigen

Step 4: Programmeerbare besturingssystemen onderhouden.

Indien je sprinklersysteem wordt aangestuurd door een programmeerbaar besturingssysteem, is het belangrijk deze regelmatig te onderhouden. Besturingssystemen zijn er in verschillende soorten en maten: van heel basic tot en met uitgebreid en complex. Als het systeem zich buiten bevindt, moet je aan het einde van de zomer de batterijen verwijderen. Gebruik Specialist Hoogwaardige Siliconenspray om de aansluitingen met het irrigatiesysteem in goede conditie te houden.

Indien je sprinklersysteem wordt aangestuurd door een programmeerbaar besturingssysteem, is het belangrijk deze ook regelmatig te onderhouden. Besturingssystemen zijn er in verschillende soorten en maten: van heel basic tot en met uitgebreid en complex. Als het systeem zich buiten bevindt, moet je aan het einde van de zomer de batterijen verwijderen. Gebruik Specialist Hoogwaardige Siliconenspray om de aansluitingen met het irrigatiesysteem in goede conditie te houden.

besturingssysteem onderhouden

Step 5: Besteed aandacht aan de ondergrondse leidingen.

Tenzij de ondergrondse leidingen lek of beschadigd zijn, hebben deze geen speciaal onderhoud nodig. Als gevolg van lage temperaturen kunnen delen van de leiding die naar buiten komen worden aangetast. Deze delen moet je zo goed mogelijk bedekken met isolatiemateriaal.

Let op: Laat de leidingen in de winter niet “onder druk” staan. Zet ze open om bevriezing te voorkomen.

Ondergrondse leidingen

En nu kan je de tuin weer sproeien!

Met bovenstaande stappen zijn je sproeiers in de tuin weer helemaal gereinigd. Zorg dat je de sproeiers goed schoonmaakt aan het eind van het sproei seizoen (doorgaans eind september), zodat je er in het voorjaar weer optimaal gebruik van kan maken. Vergeet niet om in de winter de leidingen van je tuinsproeier goed te isoleren, zodat deze niet kapot gaan. Heb jij nog tips voor het schoonmaken van sproeiers? Deel ze dan op onze Facebookpagina of Instagram met #WD40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company