tracking

Hoe kan ik mijn skateboard onderhouden?

Als fanatieke skateboarder ben jij je er vast van bewust dat het onderhouden van je skateboard erg belangrijk is. De wielen van het skateboard zijn gemonteerd op lagers die aan het uiteinde van assen zijn aangebracht. Die assen zijn bevestigd in bepaalde steunen die tracks worden genoemd. Op elk wiel zijn kogellagers gemonteerd, dit zorgt ervoor dat het wiel kan rollen.

Er zijn twee soorten lagers:

  • Lagers met een enkelzijdige afdichting. Dit wordt ook wel een schild genoemd.
  • Lagers met een dubbelzijdige afdichting.

De schilden blokkeren het binnendringen van stof, vuil of vocht. Daarnaast beschermen ze de lagers en houden deze goed gesmeerd.

Hoe vaker je skate, hoe vaker je grind, ollie’t en flipt, hoe zwaarder deze delen belast worden en hoe belangrijker onderhoud is!

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Demonteer de wielen en verwijder de lagers.

Draai het vergrendelingssysteem los met een moersleutel of ratel om de wielen te demonteren. De lagers kunnen nu van de wielen worden verwijderd. Verwijder de lagers niet door de moersleutel dwars op de wielas te gebruiken, omdat dit de lagerzitting kan beschadigen. Let op de ringen aan de buiten- en binnenkant van de wielen en let daarnaast ook op eventuele afstandsringen tussen de lagers.

Demonteer de wielen voor het onderhouden van je skateboard

Step 2: Maak de lagers schoon.

Verwijder het schild van de lagers. Dit doe je met de punt van een stanleymes of een ander dun gereedschap. Let hierbij wel goed op dat je het schild niet beschadigt! Als je dat hebt gedaan was je ze grondig door ze in een bakje met WD-40 Multi-Use Product te leggen en het product even in te laten werken. Na een paar minuten zijn de schilden schoon. Maak ze goed droog. Verwijder daarna de laatste deeltjes die in de lagers zijn achtergebleven met perslucht.

Maak de lagers schoon

Step 3: Smeer de lagers.

Wanneer je jouw skateboard optimaal wilt onderhouden moeten de lagers grondig worden gesmeerd voordat je ze weer op het wiel gaat bevestigen. Dit doe je door er een beetje WD-40 Specialist Hoogwaardige Smeerspray met PTFE in te spuiten. De smeerspray geeft een uitstekende smering en bescherming, doordat het goed bestand is tegen vocht. Vervolgens zet je de schilden weer in elkaar door ze op het lager te plaatsen. 

Smeer de lagers

Step 4: De lagers opnieuw monteren.

Voor het in elkaar zetten van de lagers en wielen kun je het beste een skateboard tool gebruiken. Dit is een handige en compacte tool met alles wat je nodig hebt om een skateboard in elkaar te zetten. Mocht je geen skateboard tool hebben dan kun je de binnenste lager op zijn as plaatsen, daarna steek je het wiel erin en drukt deze aan. Onthoud dat als de lagers slechts één zijschild hebben, ze met dit schild naar buiten gericht zijn. Zet de wielen op hun as met een schroefdraad. Het schroefdraad moet grondig gereinigd en gesmeerd worden met Multi-Use Product. Draai vervolgens de borgmoer op de schroefdraad stevig vast.

Monteer de lagers

Step 5: Maak de wielen schoon.

Verwijder resten afval, aarde en bladeren van het roloppervlak van de wielen. Verwijder eerst het wiel door de borgmoer op de as los te draaien en verwijder vervolgens de lagers zoals hierboven beschreven. Dompel vervolgens het wiel onder in warm water met afwasmiddel. Maak de buitenkant van het wiel schoon met een schuurspons. Spoel hierna het wiel af, droog het wiel en monteer het weer op de as zoals in stap 4 beschreven.

Maak de wielen schoon bij het onderhouden van het skateboard

Step 6: Smeer piepende tracks.

Smeer de draaikop in de tracks wanneer deze piepen. Demonteer het onderdeel met de wielas door de borgmoer los te draaien en verwijder de rupsband. Reinig de kop van de scharnierbeker en de zitting met een doek en spuit Specialist Hoogwaardige Smeerspray met PTFE  op de scharnierzitting. Plaats hem terug en zet de rail vast door de borgmoer vast te draaien.

Wil je meer weten over skateboard wielen en het onderhoud daarvan? Lees dan deze blog.

Smeer piepende tracks

Bevorder de levensduur van jouw skateboard.

Het onderhouden van jouw skateboard is van belang, omdat dit de kwaliteit en levensduur van de onderdelen bevordert. Dit kun je gemakkelijk zelf doen door bovenstaande stappen te volgen.

Wist je al dat het ook van belang is om je skates goed te onderhouden? Ook dit kun je gemakkelijk zelf doen. Lees in deze how to hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company