tracking

Hoe kan ik mijn hometrainer onderhouden?

We zitten weer in het begin van het nieuwe jaar en dat betekent, goede voornemens. Wil jij dit jaar fit beginnen en wat meer uren op je hometrainer doorbrengen? Dan is het erg verstandig deze eerst goed te onderhouden. Het regelmatig onderhouden van de hometrainer is erg belangrijk. Een hometrainer ziet er redelijk eenvoudig uit maar het onderhouden van de hometrainer is toch ingewikkelder dan gedacht. Het apparaat bestaat namelijk uit veel complexe mechanismen en elektronica.

Door het trappen op de pedalen draait de katrol. De katrol zit in de binnenkant van de hometrainer net als de rest van het mechanisme dat is afgesloten door de behuizing. De katrol brengt de beweging over op een vliegwiel. De rotatie van de katrol kan geleidelijk worden afgeremd door een magnetisch apparaat. De magneten trekken naar het vliegwiel toe of juist er vanaf. Dat is afhankelijk van de instelling die je op het display of met de knoppen hebt ingesteld.

De elektronische kaart in de hometrainer regelt de verschillende bedieningselementen. Hiermee geeft de hometrainer de juiste informatie aan de gebruiker via het display. Ookal is de hometrainer een robuuste machine die niet wordt beïnvloed door bepaalde belastingen, het is toch belangrijk om hem regelmatig te onderhouden. Hoe je dat het beste kunt aanpakken lees je in de stappen hieronder.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Onderhoud en reinig de hometrainer regelmatig.

Hometrainers staan meestal in een ruimte met de beste omgevingskenmerken (droge en schone omgeving). Het kan alsnog voorkomen dat er stof en andere storende elementen aanwezig zijn in de ruimte. Daarom is het belangrijk om de hometrainer regelmatig te onderhouden. Een van de meest storende elementen is zweet dat je uitstoot tijdens het trainen. Dit komt namelijk op de hometrainer terecht en zit vol met zouten en vet. Maak de hometrainer daarom regelmatig schoon door eerst stof te verwijderen, daarna maak je de gehele buitenkant schoon met water en een schoonmaakmiddel. Je kunt hiervoor de WD-40 Bike Cleaner gebruiken. Vergeet niet de hometrainer na het schoonmaken goed af te drogen. Wanneer je het water op de metalen onderdelen van de hometrainer laat zitten heb je kans dat deze gaat roesten.

Onderhoud en reinig de hometrainer

Step 2: Open en inspecteer de behuizing van de hometrainer.

Het is belangrijk het interne mechanisme van de hometrainer minstens een keer per jaar te inspecteren. Hoe vaker je de hometrainer gebruikt des te vaker raden we aan deze te inspecteren. Zelfs als de hometrainer nog gemakkelijk beweegt is dit belangrijk. Je verlengt hiermee namelijk de levensduur van het apparaat. Voor het inspecteren van het interne mechanisme openen we de behuizing van de hometrainer. Verwijder hiervoor de pedalen met behulp van de schroeven of bouten waarmee ze aan de as zijn bevestigd. Voor het rechtse pedaal draai je naar links om deze los te maken en voor de linker draai je naar rechts. Draai daarna de borgschroeven los en verwijder de bekledingspanelen. Verwijder stof en vuil met een stofzuiger. 

Open en inspecteer de behuizing van de hometrainer.

Step 3: Smeer en controleer het bedieningsmechanisme.

Het bedieningsmechanisme bestaat uit de pedaalas, de katrol en de riem die het vliegwiel aandrijft. Controleer eerst de aandrijfriem. Deze moet intact en strak gespannen zijn. Wanneer de aandrijfriem niet helemaal strak gespannen is, span je deze aan met een riemspanner en een spanrol. De riemspanner met de spanrol wordt aangedreven door een arm die is uitgerust met een veer. Spuit daarna op elk bewegend element wat van onze Smeerspray met PTFE. Deze spray biedt een uitstekende smering en bescherming. Daarnaast vermindert het wrijving en slijtage, waardoor de levensduur van de hometrainer wordt verlengd. De spray kan gebruikt worden op alle onderdelen van metaal, rubber en kunststof.

Smeer en controleer het bedieningsmechanisme.

Step 4: Vervang de aandrijfriem indien nodig.

Wanneer de aandrijfriem gebarsten of gedeeltelijk gescheurd is, vervang je deze door een nieuwe. Draai de moeren waarmee de vliegwielas is bevestigd los. Schuif de aandrijfriem van de poelie en verwijder deze. Daarna plaats je de nieuwe aandrijfriem. Dit doe je door deze op de juiste manier op de riemspanner te plaatsen. Vervolgens vervang je het vliegwiel waarop de nieuwe aandrijfriem is geplaatst.

Vervang de aandrijfriem

Step 5: Afstandscontrole van de magneet.

Vervolgens controleer je ook de afstelling van de afstand tussen de magneten en het vliegwiel. De magneten zorgen ervoor dat de weerstand van het vliegwiel kan veranderen. Dit kun je aanpassen in het display of met de knoppen zodra de hometrainer is gestart. Daarna spuit je wat Multi Use Product op het magneet bewegingssysteem. In dit geval is de WD-40 Flexible het makkelijkste in gebruik vanwege het flexibele rietje. Het rietje kan naar wens worden gevormd waardoor je bij alle moeilijk bereikbare plekken kunt komen.

Afstandscontrole van de magneet.

Step 6: Sluit de behuizing en smeer de buitenkant.

Sluit de behuizing en zet de pedalen weer in elkaar. Daarna smeer je de verbindingen van verschillende onderdelen van de hometrainer. Dit doe je met het Multi-Use Product. Spuit wat van deze spray op de stuurverstelling, het zadel, de verbindingen en de scharnieren. Dit zorgt ervoor dat je deze onderdelen makkelijk kunt demonteren en weer in elkaar kunt zetten. Vergeet in dit stadium niet de accu te vervangen (of op te laden) die het elektronische regelcircuit van stroom voorziet. Zo loop je er nooit tegen aan dat je wilt gaan sporten en het apparaat niet werkt doordat de accu leeg is.

Sluit de behuizing

De hometrainer is weer klaar om veel kilometers te gaan maken!

Wanneer je jouw hometrainer regelmatig onderhoudt zal de levensduur van het apparaat verlengd worden en zul je merken dat het sporten net wat gemakkelijker gaat. Wacht niet tot je merkt dat het allemaal niet meer zo soepel gaat. Vooral als je veel kilometers maakt op het apparaat is het belangrijk de hometrainer regelmatig te onderhouden. Is jouw hometrainer echt aan vervanging toe? Lees dan hier welk hometrainer je het beste kunt kiezen. Ben je ook benieuwd hoe je een loopband het beste kunt onderhouden? Bekijk dan deze how-to en voer het onderhoud uit in 6 gemakkelijke stappen. Heb jij nog tips voor het onderhouden van jouw fitnessapparatuur? Deel deze dan op ons Facebook kanaal of onze Instagram pagina.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company