tracking

Hoe kan ik mijn computer en bijbehorende apparaten reinigen?

Computers worden vaak intensief gebruikt. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je computer en bijbehorende onderdelen/apparaten moet je ze regelmatig goed schoonmaken. Stof, vet en vocht kunnen namelijk een storing veroorzaken. Wanneer je apparaten niet regelmatig reinigt kan er zeer ernstige schade ontstaan, zoals oververhitting. Dit ontstaat doordat koelventilatoren verstopt zitten en deze het apparaat niet meer kunnen koelen. Regelmatig reinigen van de computer is dus erg belangrijk. Lees onderstaande tips om het onderhoud aan je computer goed uit te kunnen voeren.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Computer reinigen.

De eerste stap bij het schoonmaken van je computer en de bijbehorende onderdelen is ervoor zorgen dat je het apparaat en het netsnoer van de computer hebt losgekoppeld.
 Verwijder daarna stof dat zich heeft opgehoopt in de koelventilatoren. Gebruik hiervoor een stofzuiger met smal mondstuk. Open, indien mogelijk, de behuizing van de computer om alle onderdelen te stofzuigen. Deskundigen zouden ook de RAM’s eruit kunnen halen. Daarna behandel je het met WD-40 Specialist Contactspray. De contactspray zorgt voor een goede reiniging en droogt snel waardoor het dus makkelijk te gebruiken is bij elektrische onderdelen.

Let op! Zorg er voor dat er ruimte is voor de contactspray om volledig te drogen, voordat je het weer teruggeplaatst.

Computer reinigen

Step 2: Reinig het toetsenbord.

Het toetsenbord raak je het meeste aan en dus is het niet gek dat het snel vies wordt. Door vieze handen komt er vet, stof en vuil aan het toetsenbord dat rond de toetsen kruipt. Vuil dat tussen de toetsen is gekomen kun je makkelijk verwijderen door het toetsenbord op zijn kop te houden en voorzichtig tegen de tafel te tikken. Voor vuil dat niet loskomt gebruik je een zachte borstel. Houd het toetsenbord ondersteboven en wrijf met de zachte borstel over het toetsenbord.

Is nog niet al het vuil weg? Dan kun je een stofzuiger gebruiken om de laatste resten weg te zuigen. Vervolgens reinig je de toetsen met behulp van een microvezeldoek en een reinigingsvloeistof. Heb je geen reinigingsvloeistof? Gebruik dan WD-40 Multi-Use Product, maar pas op dat je niet te veel vloeistof aanbrengt die tussen de toetsen kan kruipen.

Reinig het toetsenbord

Step 3: Reinig de USB en Monitor aansluitingen.

Na een algemene reiniging met een stofzuiger en borstel, breng je een beetje contactspray aan op de aansluitingen. De spray dringt snel door in moeilijk bereikbare plekken en droogt snel zonder resten achter te laten. Spuit daarna wat van deze spray op de uiteinden van de verbindingskabels. Zorg dat je deze stap uitvoert met de stroom er af.
Hetzelfde geldt voor alle aansluitingen van externe harde schijven, printers, scanners en andere apparaten. Organiseer vervolgens ook alle kabels van de verschillende apparaten met behulp van de verschillende systemen die in de media winkels of onlineverkrijgbaar zijn. Wanneer verschillende kabels en draden door elkaar of in de knoop raken, kan dit leiden tot ongelukken en verschillende problemen. 
Wanneer je dit hebt gedaan kun je ook nog de monitor zelf reinigen met een geschikt beeldschermreiniger.

De monitor en aansluitingen van de computer reinigen

Step 4: Controleer de muis.

Stof en vet blijft aan de onderkant van de muis plakken. Het verschuiven van de muis kan hierdoor veel stroever gaan. Verwijder het stof en ontvet de muis met een doek en afwasmiddel. Het werkoppervlak of de muismat maak je daarnaast ook schoon met een ontvettende vloeistof en een doek. Als de muis draadloos is, controleer dan de batterijen om te zien of ze vervangen of opgeladen moeten worden.

Muis controleren

Step 5: Maak de scanner schoon.

Bij de meeste scanners kun je behuizing openen zodat je bij de schuifbalken of hulplijnen van de optische lezer kunt. Het is belangrijk dat je deze onderdelen regelmatig smeert. Wanneer je dit niet doet kunnen ze vastlopen of verschuiven. Als dat gebeurt, neemt de scankwaliteit af. Gebruik WD-40 Specialist Droogsmeerspray met PTFE om deze onderdelen te smeren. Deze spray laat een droge laag achter die geen stof aantrekt en het geeft een uitstekende smering. De glasplaat van de scanner kun je daarna aan beide kanten reinigen met een glasreiniger.

Maak de scanner schoon

Step 6: Vergeet de printer niet te reinigen.

Open de printer en verwijder de bewegende onderdelen. Reinig daarna alles binnen in de printer door middel van een stofzuiger. Daarna spuit je wat Droogsmeerspray met PTFE op de (bewegende) onderdelen met elektrische contacten. Laat het product niet druppen. Breng het aan met bijvoorbeeld een wattenstaafje. Daarna verwijder je de patronen van de toners. Reinig de geleiders en contacten met een schone doek en een beetje contactspray.

De printer naast de computer reinigen

Je computer is weer klaar om te gebruiken.

De computer is een veel gebruikt apparaat. Verleng de levensduur van je computer en voorkom vervelende problemen door de computer en andere apparaten regelmatig te reinigen. Bekijk hier meer tips over het reinigen van je monitor. Wil je meer tips over het reinigen van je toetsenbord? Bekijk dan deze blog.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company