tracking

Hoe kan ik een vastgeroeste moer verwijderen?

Bouten, schroeven en moeren verroesten makkelijk waardoor ze vast komen te zitten. Wanneer je aan een doe-het-zelfproject begint, hoop je natuurlijk dat je niet vooraf al tegen vervelende dingen aanloopt. Helaas is het risico van een vastgeroeste moer, bout en schroef erg hoog. De vastgeroeste moer moet je dus eerst losmaken voordat je deze kunt verwijderen en verder kunt met je project.

Afhankelijk van het blokkering niveau zul je moeten bepalen hoe je de moer los kunt maken. Bij niveau 1 is aandraaien met een tang voldoende om de grip te vergroten en bij niveau 4 moet je overwegen om een zaag te gebruiken voor het afzagen van de kop van de moer. Om het proces wat makkelijker te maken gebruik je WD-40 Multi-Use Product of WD-40 Specialist Super Kruipolie die hier speciaal voor is gemaakt. De Super Kruipolie dringt snel door in alle plekken. De spray is waterbestendig en beschermt tegen corrosie.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Een licht vastgeroeste moer losmaken.

Een licht vastgeroeste moer valt onder blokkering niveau 1. De moer kun je niet makkelijk losmaken, maar hij is nog niet beschadigd. Om deze vastgeroeste moer los te maken gebruik je WD-40 Multi-Use Product. Spuit het product op de vast zittende moer. Door de lage viscositeit van het product dringt het makkelijk door in moeilijk bereikbare plekken. Laat tien minuten intrekken. Maak vervolgens de moer los. 

vastgeroeste moer verwijderen

Step 2: Maak een onhandelbare moer los.

Wanneer de moer nog steeds niet losgaat spuit je opnieuw wat Multi-Use Product op de vastgeroeste moer. Dit laat je enkele uren inwerken. Elk half uur spuit je wat extra Multi-Use Product op de moer. Hierdoor kan het product diep en gelijkmatig intrekken, waardoor het probleem beter wordt aangepakt. Daarna probeer je opnieuw de vastgeroeste moer te deblokkeren. Hiervoor gebruik je een klauwsleutel. Op deze manier heb je meer grip op de moer en zal je de moer makkelijker loskomen. 

Onhandelbare moer verwijderen

Step 3: Verwijder een sterk vastgeroeste moer.

Wil de moer nog steeds niet loskomen na het volgen van de vorige twee stappen? Dan kun je de moer verwarmen. Door de hitte zet het metaal uit waardoor je makkelijker kunt werken. Verwarm de moer met behulp van een brander. Wanneer je het Multi-Use Product combineert met de hete lucht zal de moer uit gaan steken. Daarna gebruik je Super Kruipolie. Deze spray is speciaal voor dit soort gevallen gemaakt. Hiermee zal de moer nog makkelijker loslaten.

Een sterk vastgeroeste moer verwijderen

Step 4: Wanneer niets werkt, ga dan tot het uiterste!

Is het nog steeds niet gelukt om de moer los te krijgen? Gebruik dan een ijzerzaag om de kop van de moer te verwijderen. Denk wel goed na voor je aan deze stap begint, want als je eenmaal bent begonnen met zagen zal de kop van de moer er niet meer terug op kunnen.

Ga tot het uiterste

WD-40, geen moer kan het weerstaan!

Wil je beginnen aan een doe-het-zelfproject en kom je vastgeroeste moeren tegen? Aarzel dan niet om genoeg Multi-Use Product te gebruiken. Hiermee hecht de moer niet meer aan de roest en kun je de moer makkelijker loskrijgen. Let wel op dat je het met beleid doet, wanner je te veel kracht gebruikt loop je het gevaar dat de moer afbreekt en je helemaal niks meer kunt. Blijft de moer nog steeds muurvast zitten na het gebruik van het Multi-Use Product? Probeer dan de moer te verwarmen in combinatie met Super Kruipolie. Je zult merken dat je de vastgeroeste moer daarna makkelijker kunt verwijderen en je kunt rustig verder met je doe-het-zelfproject. Zijn deze stappen nog niet helemaal duidelijk? Bekijk dan deze video voor het verwijderen van een vastgeroeste moer.

Ben je nieuwsgierig naar de oplossing voor het verwijderen van een gebroken bout? Bekijk dan deze how to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company