Hoe voorkom ik dat bloempotten vast komen te zitten?

Last van vastzittende bloempotten? U zult het vast wel een keer meegemaakt hebben. De winter loopt ten einde, het weer wordt beter en u wilt uw tuin mooier maken met planten. Helaas zijn de bloempotten tijdens de winterse opslag aan elkaar vast gaan zitten. Gelukkig kunnen de gebroken potten voorkomen worden met behulp van deze handige tips.

Voorkom vastzittende bloempotten – Methode 1: Rubberen hamer

Om de bloempotten veilig uit elkaar te krijgen legt u ze op de zijkant. Bedek de potten vervolgens met een dikke handdoek om te voorkomen dat ze breken. Tik nu voorzichtig met een rubberen hamer op de potten en probeer zo min mogelijk kracht te gebruiken. Zachte tikjes zullen genoeg zijn om de potten los te krijgen. Nadat u een aantal keer voorzichtig hebt getikt, kan de handdoek verwijderd worden en kunt u proberen de potten met de hand los te krijgen.

Methode 2: Vriezer

Leg de vastzittende bloempotten ongeveer 15 minuten in de vriezer. Van veel bloempotten is bekend dat ze samentrekken bij koude temperaturen. Daarom is het voldoende om ze gedurende 15 minuten aan koude temperaturen bloot te stellen om ze los te maken. Zorg er echter voor dat de bloempotten niet te lang in de vriezer blijven liggen. Wanneer de potten volledig bevriezen, is de kans groot dat ze barsten.

Vastzittende bloempotten - Hoe voorkom ik dat bloempotten vast komen te zitten?

Voorkom vastzittende bloempotten – Methode 3:

Bij deze methode om vastzittende bloempotten te voorkomen moet je eerst het drainage-gat van de binnenste bloempot volledig afdekken. Dit kan met bijvoorbeeld ducttape. Vul vervolgens de binnenste pot met ijskoud water en zet de buitenste pot in een gootsteen met heet water. De temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de potten zullen inkrimpen en uitzetten, met als resultaat dat beide potten makkelijk uit elkaar te krijgen zijn.

Methode 4:

Misschien heeft u thuis WD-40 liggen. Is dit niet het geval, dan is het aan te raden om deze aan te schaffen. Het enige wat u moet doen is een beetje WD-40 spuiten op de plaats waar de potten vastzitten. Zorg ervoor dat elk deel bedekt is. Zodra dit gedaan is, probeer dan beide potten voorzichtig uit elkaar te trekken.
U kunt natuurlijk niet de manier waarop u uw bloempotten opbergt niet veranderen. Wat wel kan, is deze nuttige tips in gedachten houden en voorkomen dat de potten breken wanneer u van plan bent ze in de tuin te zetten. Met deze tips heeft u voortaan geen last meer van vastzittende bloempotten!

Klik hier voor meer informatie over de producten en andere handige tips en tricks.