Centrale verwarming onderhoud – De herfst is net begonnen, en het begint alweer kouder te worden. De temperatuur daalt in uw huis, dus de verwarming zal langzaamaan weer aangaan. Nadat een verwarming zonder onderhoud maanden heeft uitgestaan, kan deze soms problemen hebben met herstarten. WD-40 geeft u enkele tips voor het ontgrendelen van de kranen, het zuiveren en schoonmaken van uw radiatoren in deze nieuwe blog.

Hoe onderhoud ik mijn centrale verwarming?

WD-40 adviseert u drie stappen bij verwarming onderhoud:

  • De kranen losmaken;
  • Centrale verwarming leegmaken;
  • Het gehele oppervlak reinigen.

Meestal wordt de verwarming weer gebruikt in oktober. Als u uw woning efficiënt wilt verwarmen, volg dan deze tips.
Opmerking: schakel de verwarming tijdens deze stappen uit.

Stap 1: Centrale verwarming onderhoud – de kranen losmaken

De eerste stap bij het onderhoud van de chauffage is het losmaken van de kraan. Als een kraan niet wordt gebruikt gedurende een lange periode, zal het de neiging hebben om vast komen te zitten. In deze gevallen is het niet nodig om het te forceren en zodoende het risico lopen om de kraan te beschadigen. Gebruik hiervoor gewoon een smeermiddel. WD-40 Mult-Use Product is zeer bruikbaar voor deze taak.

Gebruik de smart-straw, of het nieuwe flexibele rietje om de moeilijk bereikbare plekken te bereiken. Spuit het product vervolgens op de kraan. Schroef en draai vervolgens de kraan los zodat het product snel kan doordringen en snel werkt. Er zou onmiddellijk resultaat moeten zijn. Als de kraan toch vast blijft zitten, herhaalt u het proces totdat u het gewenste resultaat krijgt.

Dezelfde toepassing kan nodig zijn op de bocht instelling, meestal gelegen aan de onderkant van de radiator, of op elke andere bout/schroef op de verwarming.

Stap 2: De centrale verwarming leegmaken

De tweede stap bij het onderhoud van de chauffage is het leegmaken van de chauffage. Het is raadzaam om de centrale verwarming een keer per jaar af te tappen, bij voorkeur voordat het opnieuw wordt gestart. De zuivering zal zorgen voor een betere efficiëntie  en dus besparingen. Daarnaast verlengt het ook nog de levensduur van de ketel. Op de nieuwste modellen is de zuivering automatisch. In dit geval kunt u deze stap overslaan en meteen naar stap 3 van deze handleiding voor centrale verwarming onderhoud gaan.

Voor oudere modellen zijn hier de tips om te volgen. Zorg ervoor dat u een paar handschoenen, een tang of een platte schroevendraaier, een opvangbak en een doek bij de hand heeft.

Wij raden aan om een paar handschoenen te dragen om te voorkomen dat u zich brandt aan warm water dat uit de cv zou kunnen komen. Plaats de opvangbak op de juiste plek. Draai vervolgens het aftapkraantje open met een tang of een platte schroevendraaier. Een rondje volstaat, de lucht begint uit de radiator te komen en hierna volgt het water.

Als het water eenmaal uit de verwarming loopt, betekent dit dat alle lucht uit de verwarming is. Veeg overtollig water af met een doek.

Stap 3: Reinig het gehele oppervlak

De laatste stap bij het onderhoud van de centrale verwarming is het reinigen van de chauffage. Nadat het een aantal maanden in de vergetelheid is geraakt heeft er zich veel stof en ander vuil opgehoopt. In dit geval raden wij aan om een multifunctioneel product en een doek te gebruiken om het hele apparaat te reinigen.

Om dit te doen, kan het multifunctionele product van WD-40 nog steeds helpen. Spuit het product direct op het te behandelen oppervlak of op de doek en wrijf vervolgens over het oppervlak. Het product zal elk type vuil of stof verwijderen en herstelt uw chauffage naar zijn oorspronkelijke staat!

Zo, de centrale verwarming is klaar voor de winter, nu is het uw beurt!