Hoe onderhoud ik mijn caravan? Een vraag die zeker niet eenduidig te beantwoorden is en de nodige aandacht verdient. Veiligheid is bovenal het belangrijkste. Er moet dus een onderscheid gemaakt worden in wat u zelf kan doen en wat u moet laten uitbesteden.

Laat uw caravan om het jaar door een gecertificeerde garage of herstellers controleren als de onderhoud van uw caravan groot is.

Zaken die u zelf voordat u op vakantie gaat moet checken zijn:

  • Controleer eerst de spanning van uw banden. Ook al zijn ze goed door de keuring gekomen kan de spanning verminderd zijn als de caravan langere tijd stil heeft gestaan.
  • Doen alle lichten het nog? Een defect remlicht kan door iets anders veroorzaakt worden dan een kapot lampje. Check dus de lichten. Komt u een probleem tegen kijk dan ook of het aan de bekabeling ligt.
  • Controleer alle elementen van uw caravan, vooral de zaken zoals vensters die los kunnen komen. De rubbers van de ramen ook meenemen. Zo voorkomt u vervelende situaties door bijvoorbeeld inregenen.
  • Heeft uw caravan lang stilgestaan, neem hem dan eerst mee voor een proefrit. Zo ontdekt u tijdig mogelijke mankementen en kunt u weer wennen aan rijden met een caravan.
  • Neem een busje WD-40 mee. Dit is toe te passen voor de meest uiteenlopende zaken. Altijd handig om bij u te hebben dus.

Uw caravan schoonmaken

Uw caravan goed onderhouden begint bij een goede garage. Tenslotte wilt u zeker zijn dat u veilig de weg opgaat! Dat betekent niet dat u zelf niks hoeft te doen. Er zijn genoeg taken die u kan uitvoeren om uw caravan te onderhouden. Een comfortabele reis en een fijne vakantie begint door het schoonmaken van uw caravan.
Vaak staan caravans een tijd stil voordat ze weer gebruikt worden. Het is sowieso een goed idee om de mouwen te stropen en het mobiele vakantiehuis een stevige beurt te geven. Niet alleen voor een frisse omgeving.
Als u de caravan schoon hebt kun u gelijk goed zien of er nog overige reparaties verricht moeten worden. Of overige zaken waar u rekening mee moet houden als u uw caravan gaat onderhouden.

Het onderhoud van uw caravan, waar let u op?

De volgende gereedschappen raden wij aan, niet alleen om uw caravan mee te onderhouden, maar ook om mee te nemen op vakantie voor het geval dat.

  • Een set schroevendraaiers, sleutels en inbussleutels
  • Een vervangend wiel en lampjes voor de verschillende lichten
  • WD-40
  • Overige zaken die specifiek tot uw caravan behoren

Als u klaar bent met het grote schoonmaakwerk is het tijd om de caravan te controleren. Bij caravan onderhoud hoort het checken of er sprake is van schimmel in de caravan ook bij. Heeft u schimmel gevonden? Dan moet u dit gelijk aanpakken. Er zijn genoeg schimmeldodende middelen op de markt die schimmel aanpakken. Echter, het is nog meer van belang dat u de bron van de schimmel achterhaalt, zodat schimmel in de toekomst voorkomen wordt.

Ramen en vensters zijn perfect plekken voor schimmels om te groeien. Als er sprake is van een rubberen zegel om het glaswerk of in de kozijnen, is het advies om deze dan goed te controleren. Het is aan te raden om het rubber te behandelen met WD-40. Eerst op een doekje spuiten en vervolgens goed poetsen, dit voorkomt uitdrogen. Als rubber namelijk oud wordt of uitdroogt dan kan het poreus worden. Het zal dan gaan lekken en tochten. Als dit al het geval is dan zult u de rubbers toch moeten vervangen aangezien het onderhouden van de caravan niet meer zal helpen.

Heeft u een gaststel in uw caravan? Controleer dan ook de leiding. Er zit een datum op geprint en het is om voor de hand liggende redenen belangrijk dat deze in goede conditie is.
Bent u uw caravan aan het onderhouden dan kunt u WD-40 natuurlijk ook gebruiken voor het smeren van (piepende) scharnieren.

Samen met WD-40 gerust op vakantie

WD-40 komt niet alleen goed te pas als u uw caravan aan het onderhouden bent. WD-40 kunt u ook gebruiken om kalkaanslag te voorkomen, de trekhaak schoon te maken en om hardnekkige vetvlekken, krijt of zelfs teer mee te verwijderen. Er zijn zo veel verschillende toepassingen, ze zijn werkelijk te breed om allemaal op te noemen. Maar een busje kost u maar een paar euro en er is altijd wel makkelijk een plekje voor te vinden in uw caravan!

Of u nu uw caravan gaat onderhouden of een vetvlek uit uw broek wil halen, u bereikt het met dit wondermiddel.

Gaat u op vakantie? Neem dan altijd een busje WD-40 mee om relaxed de vakantie door te komen.