Weinig zo vervelend als een rolluik dat kapot is. Toch is er goed nieuws. In veel gevallen is de reparatie ervan zo gepiept, mits u over de juiste middelen beschikt. De meest voor de hand liggende problemen zijn vaak zelf eenvoudig genoeg aan te pakken.
Wat heeft u nodig?

Klein gereedschap zoals;

  • Schroevendraaiers
  • Tangetjes
  • Sleutels
  • WD-40

Met behulp van dit gereedschap repareert u veel voorkomende problemen. Zoals een piepend geluid, een stroef lopend luik of een kapotte band.

Het verschil tussen een elektrische en handmatig rolluik

Er kan een behoorlijk verschil zitten in het maken van je rolluik. Het grootste onderscheid is natuurlijk of deze elektrisch is of handmatig. Ook al is de werking in de kern hetzelfde zijn er bij elektrische rolluiken meer zaken om rekening mee te houden.

Rolluik elektrisch maken

In tegenstelling met een handmatige versie kan een elektrisch rolluik dat kapot is ook veroorzaakt worden door indirecte problemen. Tegenwoordig hebben de meeste huishoudens geen stoppen meer, maar zijn deze vervangen door switches. In beide gevallen is dit het eerste wat je controleert.

Een ander punt waarin een kapot elektrisch rolluik kan verschillen van een handmatige is natuurlijk de motor. Als het luik zeer langzaam omhoog en/ of omlaag gaat of helemaal niet meer beweegt dan ligt het aan de motor. U kunt eenvoudig genoeg nagaan of de motor geheel defect is of simpelweg versleten. Als het luik nog wel omhoog gaat met een beetje duwen dan is de motor nog enigszins werkzaam. Niet dat het er echt toe doet. In beide gevallen is er geen andere oplossing dan de motor te vervangen. De fabrikant of dealer van de luiken kan hier vaak een rol in spelen.

Een handmatig rolluik maken

De meest voorkomende problemen die duiden op een kapot rolluik behandelen we als volgt:

  • Het koord is kapot.

Dit komt regelmatig voor. Een handmatig rolluik maken betekent 8 uit  de 10 keer het koord vervangen. Een vervangend koord kan vaak gekocht worden online of bijvoorbeeld een onderdelenwinkel.

  • Rolluik maakt zeer veel lawaai (bij wind)

Rolluiken staan nu eenmaal bloot aan de nodige elementen, helemaal buiten. Daarnaast moet er rekening gehouden worden met gebruikersslijtage. Bij lawaai in het gebruik van de luiken of door wind is het een zaak om eerst te controleren op slijtage. Zijn de rubbers misschien aan vervanging toe? Zitten alle onderdelen nog goed vast? Zijn de geleiders nog in goede orde?

Voorkomen is beter dan een kapot rolluik repareren

Bovenstaande problemen kunnen vaak genoeg eenvoudig gerepareerd worden. Slechts een klein beetje technische aanleg is voldoende. Maar het kost u natuurlijk wel tijd en vaak ook geld. Sommige onderdelen kunnen aan vervanging toe zijn.

Af en toe onderhoud plegen aan je rolluiken is dan ook sterk aan te raden. Met een beetje WD-40 kun je belangrijke bewegende delen smeren. Niet alleen loopt het mechanisme zo fijner, u heeft ook minder slijtage.

WD-40 Flexible is dan wel aan te raden. Het heeft namelijk een roest bestrijdende en voorkomende werking. Vooral het mechanisme heeft hier baat bij.

Dankzij het flexiebele rietje kunt u op moeilijk bereikbare plekken makkelijker bereiken en kunt u de WD-40 snel en effectief aanbrengen. Het loont zeker de moeite om iedere maand gauw even je rolluik te controleren. Even in spuiten met een beetje WD-40 kan veel problemen voorkomen.