Hoe maak ik mijn kettingzaag schoon?

Als u de levensduur van uw kettingzaag wilt verlengen, moet u er zeker van zijn dat de zaag in optimale conditie werkt. Om dit te doen, kunt u een aantal algemene onderhouds- en verzorgingsstappen uitvoeren, waaronder:

  1. Controleer het oliepeil voor elk gebruik.
  2. Houd de ketting scherp voor een efficiënt resultaat en om terugslag te voorkomen.
  3. Reinig het vuil van de zaag na elk gebruik.

Wees altijd voorzichtig bij het hanteren van scherpe voorwerpen en draag de nodige beschermende kleding. Als u zich niet op uw gemak voelt om het zelf te doen, doe het dan vooral niet.

Het scherper maken van de kettingzaag

Om de zaagtanden van de kettingzaag te slijpen, moet de kettingzaag eerst vastzitten in een veilige positie. Als dit is gedaan, kunt u de kettingrem inschakelen en beginnen met het slijpen van de snijtanden van de ketting. Zorg er daarbij voor dat de dieptemeter van de vijl met de pijlen in de richting van de voorkant van het apparaat wijst.
Begin nu met het vijlen van de kettingzaag in een rechte hoek ten opzichte van de kettingzaag. Ga uw gang en vijl alle snijtanden in een duwende en vloeiende beweging. Als u klaar bent, kunt u de zaag omdraaien en aan de andere kant beginnen.

Hoe maak ik mijn kettingzaag schoon?

Schoonmaken van de kettingzaag

Dit is het tweede belangrijke onderdeel bij het schoonmaken van de zaag. De specifieke onderdelen van dit proces die speciale aandacht nodig hebben, zijn onder andere het lokaliseren van het koppelingsdeksel en het verwijderen van het deksel. Zodra dit is gedaan, kunt u beginnen met het reinigen van de kettingremband. U kunt het zaagblad ook reinigen met behulp van een dun stuk metaal of hout om al het vuil dat in de kettingbaan zit te verwijderen.
Lokaliseer vervolgens het cilinderdeksel en verwijder deze. Eenmaal verwijderd, kunt u de luchtfilter wassen en de koelonderdelen reinigen door al het vuil te verwijderen dat u kunt zien.

Smeer de kettingzaag met behulp van WD-40

Uiteraard moet de ketting van de kettingzaag goed geolied zijn om perfect te functioneren. Om er zeker van te zijn dat deze goed werkt, kunt u het beste een bus WD-40 gebruiken. WD-40 werkt uitstekend voor roestpreventie en smering. Daarnaast voorkomt het ook toekomstige verontreinigen die na elk gebruik onvermijdelijk zijn.
Dit was het! De kettingzaag is schoongemaakt en klaar voor het volgende project. Nu hoeft u er alleen nog maar voor te zorgen dat de kettingzaag regelmatig schoongemaakt en onderhouden wordt voor een langere en effectievere levensduur van dit apparaat. Doet u dit niet, dan kan het zijn dat u binnenkort een nieuwe kettingzaag moet aanschaffen!

Klik hier voor meer informatie over de producten en andere handige tips en tricks.