tracking

Hoe repareer ik een kapotte fietsketting?

Of je veel fiets of niet, iedereen heeft wel eens een kapotte fietsketting gehad. Indien dit het geval is hoef je niet naar de fietsenmaker, want je kunt dit heel gemakkelijk zelf repareren. Het enige wat je nodig hebt zijn de juiste gereedschappen, geduld en deze 5 belangrijke stappen. 

Dingen die ik nodig heb

  • WD-40 Bike Degreaser

  • Kettingtool (wanneer de ketting snelschakels heeft)

  • Oude tandenborstel of speciale ketting borstel

  • Ontvetter

  • Quick link (kettingschakel, tussenstukje)

Step 1: Verwijder de kapotte fietsketting.

Begin met je fiets in de middelste versnelling te zetten. Dit zorgt ervoor dat de ketting minder strak zit en je de ketting van zijn as kunt halen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een kettingpons. Heeft jouw ketting een quick link? Dan gebruik je een kettingtool in plaats van een kettingpons. Wil je zien hoe je de kettingtool kunt gebruiken bij een quick link? Bekijk dan de video hiernaast.

Step 2: Maak de ketting schoon.

Nadat je de ketting hebt verwijderd kun je met een oude tandenborstel vuil, vet en roest verwijderen. Breng tijdens het schoonmaken wat WD-40 Bike Degreaser aan op de ketting. Hiermee kun je gemakkelijk vuil, vet en roest verwijderen. Let op dat je de ketting goed schoonmaakt, want een vieze ketting werkt minder goed.  

WD-40 Bike degreaser

Step 3: Gebruik de kettingpons om de fietsketting te repareren.

De schakels in de ketting zijn met pinnen verbonden. Zoek in de ketting naar de gebroken schakel en maak deze daarna los met de kettingpons. Bekijk de video om te zien hoe dit werkt.

Duw de pin een klein stukje omhoog. Zorg dat hij ver genoeg uitsteekt om de kapotte schakel te verwijderen. Let hierbij op dat de schakel niet vast blijft zitten aan de schakel ernaast.

Step 4: Verwijder de gebroken schakel en gooi deze weg.

Verwijder de gebroken schakel terwijl de pin halverwege is. Gebruik daarna de pin om er een nieuwe quick link aan vast te maken. Na deze stap is je ketting bijna gemaakt.  

Verwijder de gebroken schakel

Step 5: Zet de ketting weer in elkaar en plaats een nieuwe schakel.

Plaats nu een nieuwe schakel in de ketting. Leg daarna de ketting weer om de as. Gebruik hier kettinggereedschap voor. Daarna sluit je de schakels. Indien mogelijk vervang je ook de oude schakel door een nieuwe quick link. Dit zorgt ervoor dat je de volgende keer geen kettinggereedschap nodig hebt. 

Je nieuw ketting is bevestigd. Vergeet niet te smeren!

Wanneer de ketting eenmaal op zijn plaats zit vergeet dan niet om hem daarna nog goed te smeren. Gebruik hiervoor een geschikt smeermiddel zoals de Bike All conditions lube. Dit smeermiddel zorgt ervoor dat de prestaties van je fiets niet veranderen en je ketting langer beschermd blijft . Het smeren van je ketting met de all conditions lube vermindert slijtage en voorkomt dat er corrosie ontstaat. Het smeermiddel is namelijk samengesteld met PTFE (Polytetrafluorethleen) hierdoor blijft er een langdurige coating op de ketting achter, trekt het geen vuil aan en blijft de ketting soepel lopen. Ben je ook benieuwd hoe je een kapotte remkabel van je fiets kun maken? Bekijk dan deze how-to.

BIKE-Tour-de-France

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company