tracking

Hoe moet ik mijn deur- en raamscharnieren smeren?

Op een hete zomerdag houd je het liefst alles dicht, zodat er geen warmte binnenkomt. Maar op het moment dat het ’s avonds begint af te koelen, wil je natuurlijk je woning lekker laten luchten. Enthousiast zet je alle ramen en deuren open en laat je een frisse wind door alle kamers waaien. Helaas kom je erachter dat bepaalde deuren en ramen een piepend of krakend geluid maken. Of erger nog, je krijgt sommige niet eens fatsoenlijk open! De oorzaak ligt vaak bij het continu gebruiken van dezelfde ramen en deuren, maar ook door bijvoorbeeld het contact met vocht, vorst en vettige dampen van het koken. Factoren die het mechanisme aantasten en beschadigen. Hoog tijd om je deur- en raamscharnieren eens goed te smeren.

Je ramen en deuren soepel open en dicht!

Volg onze eenvoudige tips en open/sluit jouw deuren en ramen zonder enige moeite. En wat betreft dat irritante geluid? Dat hoor je voorlopig niet meer. Ook al is het niet de meest spannende klus, toch is het fijn om goed voorbereid aan de slag te gaan. Dus, wat heb je nodig? En welke van onze WD-40 producten zijn geschikt voor welke soorten deuren en ramen?

Step 1: Smeer en voorkom roest

In eerste instantie kun je het beste WD-40 Multi-Use Product gebruiken. Dit middel zorgt ervoor dat de vorming van roest en corrosie wordt voorkómen. Het dringt binnen in de scharnieren, het smeert de geblokkeerde delen en beschermt tegen vocht en andere externe factoren. Bovendien verwijdert het alle vetvlekken. Tip: gebruik de straw om deur- en raamscharnieren nauwkeurig te kunnen smeren. Zo voorkom je ook dat je per ongeluk knoeit op onder meer de kozijnen. Houd ook een doek bij de hand om alles wat overtollig is, makkelijk en snel weg te kunnen vegen.

es charnières de porte wd40

Step 2: Smeer deur- en raamscharnieren met droogsmeerspray

Voor het smeren van je deur- en raamscharnieren kun je WD-40 Specialist Droogsmeerspray met PTFE gebruiken. Dit middel maakt een betere smering mogelijk zonder stof, vuil of vet aan te trekken. Het droogt zeer snel en is geschikt voor uiteenlopende materialen, zoals metaal, kunststof en glas. Bovendien is het bestand tegen temperaturen van -45°C tot maar liefst 260°C. Dus zelfs met extreme vorst of hitte blijft het smeermiddel op de deur- en raamscharnieren zitten.

Step 3: Smeer kunststof en rubber onderdelen

Als het gaat om garagedeurgeleiders of openings- en schuifsystemen van PVC-ramen is het verstandig om WD-40 Specialist Hoogwaardige Siliconenspray te gebruiken. Het stoot namelijk stof en vuil af, en het heeft uitstekende smeereigenschappen die garanderen dat onderdelen perfect bewegen. Deze spray is bestand tegen temperaturen van -35°C tot 200°C. Verder is deze formule geschikt voor alle soorten metaal, kunststof en hout, en draagt deze bij aan een verlenging van de levensduur van rubberen onderdelen.

Scharnier WD-40 Siliconenspray

Openen en sluiten zonder piepende geluiden!

Als je deze drie handige producttips hebt gevolgd, ben je klaar met het smeren van jouw deur- en raamscharnieren. Je deuren en ramen openen en sluiten weer perfect en je hebt niet langer last van piepende of krakende geluiden. Heb je zelf nog tips? Deel deze dan via onze Facebookpagina of op Instagram met #WD40home

Meer weten over het smeren van bijvoorbeeld deurscharnieren? Dan is ook deze blog interessant!

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company