tracking

Hoe maak je een cirkelzaag schoon?

Voor de echte klusser is een goede cirkelzaag onmisbaar. Een cirkelzaag bestaat uit meerdere (mechanische) onderdelen die tijdens de klus zwaar belast worden. Zaagmessen worden blootgesteld aan vuil en houthars, aangezien er bij het zagen natuurlijk veel stof en houtsnippers vrij komen. Om je machine in goede conditie te houden, is het essentieel dat je de machine na elk gebruik grondig schoonmaakt en de mechanische onderdelen goed smeert.

Hoe zit een cirkelzaag in elkaar?

In de behuizing van de cirkelaag zit een elektromotor die het zaagblad aandrijft. In de meeste gevallen is dit een directe aandrijving. De zaagbladen van een cirkelzaag zijn vaak in hoogte verstelbaar. Ook beschikken ze over een wiel of hendel om de hoek voor verstekzagen in te stellen. Dit kan doorgaans tot een hoek van 45 graden. Cirkelzagen zijn doorgaans uitgerust met een beschermkap aan de bovenzijde om ongelukken te voorkomen. De start/stop-knop van de machine bevindt zich meestal aan de bovenkant of zijkant van de machine.

Door de verschillende onderdelen van je cirkelzaag na elk gebruik goed te onderhouden en beschermen houd je de machine in optimale conditie voor de beste zaag-resultaten. Onderstaande stapsgewijze aanpak helpt je daar een handje bij!

Let op: een cirkelzaag is een machine waarbij het van belang is vanwege het scherpe zaagblad voorzichtigheid in acht te nemen. Zorg er dus voor dat je, vóór je de machine gaat schoonmaken, de cirkelzaag is uitgeschakeld en ook de stekker uit het stopcontact is gehaald. In het geval van een accu-machine zorg je dat de accu uit de cirkelzaag is verwijderd. Op die manier voorkom je dat de zaag onverwacht aan gaat en ernstige ongelukken gebeuren.

Dingen die ik nodig heb

Step 1: Het schoonmaken van de cirkelzaag

Voor goed onderhoud van de cirkelzaag is het van belang om na elk gebruik de machine stof- en houtsnippervrij te maken. Hiervoor gebruik je een borstel waarmee je de stof en houtsnippers van de machine af veegt. Als dit is gedaan, gebruik je een krachtige stofzuiger om de machine schoon te zuigen. Let erop dat je een stofzuiger met een smalle zuigmond gebruikt, zodat je ook makkelijk in kleine ruimtes kunt zuigen. Sommige cirkelzagen zijn uitgerust met een aansluiting voor een bijbehorende stofzuiger, die automatisch het stof verwijdert tijdens het zagen. Bij zulke stofzuigers is het van belang dat je de stofzak regelmatig leegt en/of vervangt

Afhankelijk van hoe vaak je de cirkelzaag gebruikt, dien je de machine ook regelmatig aan de binnenzijde te stofzuigen. Lees de handleiding van jouw model cirkelzaag om te kijken hoe je ‘body’ (buitenkant) uit elkaar haalt, zodat je ook binnenin de cirkelzaag kunt stofzuigen.

Cirkelzaag schoonmaken

Step 2: Smering van de buitenzijde.

Als de stof en de houtsnippers zijn verwijderd, is het tijd om de bewegende delen van de machine te smeren. Hiervoor gebruik je onze Specialist Droogsmeerspray met PTFE. Dit product bevat PTFE, wat zorgt voor een goede smering. Daarnaast laat PTFE een droge laag achter die geen vuil, stof of olieresten aantrekt.

Gebruik de Droogsmeerspray om de zijgeleiders en het handwiel/hefboomsysteem waarmee je de zaag omhoog en omlaag kunt bewegen te smeren. Ook het eventueel aanwezige schuifmechanisme van de zijkant van de machine kan hiermee gesmeerd worden. Belangrijk aandachtspunt is de reiniging en smering van het systeem waarmee je het zaagmes kantelt (meestal bediend met een handwiel). Als je cirkelzaag over uitschuifbare componenten beschikt, is het van belang om de schuifgaten ook te smeren voor een optimale werking.

Smering van de buitenzijde.

Step 3: Smering van de binnenzijde.

Als jouw model cirkelzaag het toelaat, is het van belang om ook de binnenzijde van de machine te smeren. Behandel daarbij als eerste het meshefmechanisme waarmee het zaagblad wordt opgetild. Dit is een zeer kwetsbaar onderdeel dat met grote zorg moet worden schoongemaakt en gesmeerd.

Het aandrijfsysteem op de as van het zaagblad kan gesmeerd en onderhouden worden met onze welbekende Multi-Use Product.

Smering van de binnenzijde.

Step 4: Reiniging en bescherming van het zaagmes.

Verwijder het mes uit de cirkelzaag door de borgmoer los te draaien met de daarvoor bedoelde sleutel(s). Het zaagmes kan volledig worden behandeld met Droogsmeerspray met PTFE en een doek. Vervolgens controleer je de tanden van het zaagmes om er zeker van te zijn dat er geen gebroken of gebogen tanden zijn. Als de tanden van het blad beschadigd of gebroken zijn, is er geen andere oplossing dan het zaagmes te vervangen.

Reiniging en bescherming van het zaagmes.

Heb jarenlang plezier van je cirkelzaag door deze goed te onderhouden.

Zolang je jouw cirkelzaag of tafelzaag goed onderhoudt, heb je er jarenlang plezier van. Zorg er dus goed voord dat je de cirkelzaag goed schoonmaakt en smeert en dat je het zaagmes goed reinigt en beschermt.

Natuurlijk zal een zaagmes bij intensief gebruik af en toe vervangen moeten worden, maar de machine zelf kan zolang je zorgt dat je ‘m schoon en gesmeerd houdt een lange tijd dienst doen. Aanvullende tips over het onderhoud van cirkelzagen vind je op deze website.

Zelf nog tips of trucs als het om onderhoud van je machines gaat? Deel ze met ons op Facebook of Instagram met #WD40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2020 WD-40 Company