tracking

Hoe kan ik een koperen lamp reinigen en polijsten?

Net als andere metaalsoorten hebben koper en goud de neiging om na verloop van tijd aangetast en dof te worden. Het reinigen en polijsten van koperen lampen is vrij makkelijk. Zo zien ze er met de juiste messing- en koperpoets weer helder en blinkend schoon uit. Voor het schoonmaken en polijsten van gouden en koperen lampen kom je met een aantal eenvoudige huishoudelijke middelen al een heel eind!

Aandachtspunten vóór het reinigen van een koperen lamp.

Voordat je begint met reinigen, is het belangrijk om te weten of het materiaal uit puur goud en koper bestaat, of dat er een mengsel van andere materialen in verwerkt zit. Kom erachter door een magneet te gebruiken. Blijft deze plakken? Dan zitten er andere metaalsoorten in verwerkt. Magneet wordt namelijk niet aangetrokken door massief koper en goud. Is het materiaal verguld? Reinig dan met warm water en een beetje zeep. Let op, als je een messingreiniger gebruikt zorg dan dat je niet te krachtig wrijft of polijst. Hierdoor kan je namelijk de beplating wegwrijven en kan het object  juist dof lijken. Ga dus voorzichtig te werk!

Dingen die ik nodig heb

  • Messingreiniger (optioneel)

  • Polijstmiddel voor messing/koper

  • Warm water met zeep

  • Schone doek

  • Oude tandenborstel of een zachte borstel

  • WD-40 Multi-Use Product

Step 1: Maak de lamp schoon.

Neem een emmer met warm water en voeg er vloeibare zeep aan toe. Neem een poetsdoek en wrijf grondig over alle oppervlakken. Gebruik eventueel een oude tandenborstel om de spleten goed schoon te kunnen maken. Als er hardnekkige vlekken, vuil of aanslag op de gouden of koperen lampen zit, gebruik dan een reinigingsproduct voor messing.

Let op! Koperen lampen hebben een lakafwerking. In dat geval mag je ze absoluut niet schoonmaken met warm water en zeep. Als dergelijke gouden of koperen lampen sterk zijn aangetast, moet je eerst vernis- of verfverwijderaar gebruiken om de lak te verwijderen. (Volg bij twijfel het advies op van de fabrikant of een specialist.)

Maak de lamp schoon

Step 2: Droog de lamp.

Het is zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat de koperen lamp grondig droog wordt gemaakt. Zelfs de lastige hoekjes of moeilijke plekjes waar sommige staande of hangende lampen over beschikken, moeten goed droog gemaakt worden. Zo voorkom je eventuele roestvorming of lelijke watervlekken. Neem een schone, droge doek, wrijf grondig van boven naar beneden en vergeet geen enkele plek. Zo weet je zeker dat je lamp er straks weer stralend bij staat of hangt.

Lamp drogen

Step 3: Polijst de lamp.

Om je lamp een mooi glanzend effect te geven, spray je een klein beetje WD-40 Multi-Use Product in een doek. Vervolgens gebruik je cirkelvormige bewegingen om de lamp te polijsten. Naast een mooie glans zorgt het ook voor bescherming tegen roest en corrosie. Voor deze stap kun je ook koperpoets gebruiken.

Je gouden en koperen lampen zullen lang mooi blijven, mits je ze regelmatig poetst en polijst. Vermijd vooral ophoping van stof, vuil of aanslag.

Polijst de lamp

Step 4: Houd rekening met voorzorgsmaatregelen.

Een aantal tips en weetjes die je in het achterhoofd moet houden tijdens het reinigen en polijsten van een koperen lamp:

  • Voorkom krassen door geen schurende doeken, staalwol of borstels met metalen haren te gebruiken.
  • Een dunne laag minerale olie, lijnolie of Multi-Use Product kan effectief zijn om aanslag te voorkomen.
  • Probeer gouden en koperen lampen niet al te veel aan te raken. Het vet van je handen kan het aanslagproces versnellen en de levensduur van het materiaal verkorten.
Voorzorgsmaatregelen

Je lamp weer in de spotlights!

Heb je alle stappen gevolgd? Dan ziet jouw koperen lamp er weer als nieuw uit. Zo’n mooie, glanzende lamp mag natuurlijk gezien worden! Houd ook rekening met de extra tips en weetjes die we je in deze How To hebben gegeven. Zo heb je extra lang plezier van jouw lamp. Ook leuk om antieke lampen als erfstuk of uit een kringloopwinkel weer helemaal op te lappen! Heb je zelf nog handige tips om koperen lampen te reinigen en te polijsten? Deel ze dan op onze Facebookpagina of via Instagram met #wd40athome

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company