tracking

Hoe kan ik de binnenband van een fiets vervangen?

Wanneer je een fiets regelmatig gebruikt komt het wel eens voor dat je ergens met een lekke band komt te staan. Dit is natuurlijk erg vervelend en het plakken van de band is een klusje waar veel mensen tegenop zien. Het vervangen van de binnenband van de fiets hoeft helemaal geen ingewikkelde klus te zijn. Dit kun je gemakkelijk en snel zelf doen. Wij leggen je uit hoe je dit het beste aanpakt en binnen 10 minuten kun je jouw binnenband al hebben vervangen.

Dingen die ik nodig heb

  • WD-40 Multi-Use Product

  • Fietspomp

  • Bandenwisselaar

  • Nieuwe binnenband (houd hierbij rekening met de maat van je band)

  • Werkplaats standaard 

Step 1: Installeer de fiets.

Zorg voor je begint dat je alle benodigde materialen hebt verzameld. Het is het makkelijkste wanneer je de fiets op een werkplaats standaard plaatst. Wanneer je geen werkplaats standaard hebt kun je de fiets omkeren zodat de fiets op het zadel en stuur steunt. 

Installeer de fiets.

Step 2: Verwijder het wiel.

Vervolgens ga je het wiel verwijderen. Om het wiel te verwijderen plaats je eerst de ketting op de kleinste as (de kleinste versnelling). Dit maakt het demonteren van de ketting makkelijker omdat er nu minder spanning op staat. Daarna maak je de remklauw los. Verwijder het wiel door de as van het wiel te halen. Doe dit met behulp van een verstelbare moersleutel. Wanneer je ook het achterwiel wilt verwijderen moet je ook de ketting en derailleur verwijderen.

Verwijder het wiel.

Step 3: Verwijder de lekke binnenband.

Nadat je het wiel hebt verwijderd moet je de lekke binnenband verwijderen. Steek een bandenlichter onder de binnenband. Op deze manier kun je makkelijk de binnenband verwijderen. Als de band los is, verwijder dan eerst het ventiel en leg deze aan de kant. Haal vervolgens de gehele binnenband eruit. Daarna controleer je of er geen scherpe dingen in de band zitten zoals doorns of glas. Dit kan de nieuwe binnenband namelijk beschadigen. Bekijk deze video om te zien hoe je de binnenband van de fiets kunt vervangen.

Verwijder de lekke binnenband.

Step 4: Monteer een nieuwe binnenband op de fiets.

Nu is het tijd om de nieuwe binnenband te plaatsen. Vouw hiervoor de nieuwe binnenband open. Pomp de band dan met de fietspomp op tot hij ongeveer 30% lucht heeft. Dit zorgt ervoor dat hij makkelijk zijn vorm aanneemt en gemakkelijk onder de band past. Zodra de band tot 30% is opgepompt, plaats je het ventiel eerst op zijn plaats en schuif je vervolgens de rest van het ventiel in de band, in plaats van het oude ventiel. Klem de band dan terug op het wiel met je handen. Je kunt indien nodig een bandenwisselaar gebruiken.

Monteer een nieuwe binnenband op de fiets.

Step 5: Pomp de band op en vervang het wiel.

Na het uitvoeren van bovenstaande stappen is je band weer als nieuw! Blaas je band op tot de ideale bandenspanning. De juiste bandenspanning is afhankelijk van of het een stadsfiets, racefiets of mountainbike is. Daarna plaats je hem terug op zijn as. Let op dat je voorzichtig bent met de derailleur wanneer je de ketting terug op het achterwiel plaatst.

Pomp de band op en vervang het wiel.

Je fiets is weer klaar om mee op pad te gaan!

Vergeet niet om altijd de benodigde apparatuur bij de hand te hebben. Zorg dat je altijd twee nieuwe binnenbanden op voorraad hebt. Ga je op pad voor een fietstocht? Zorg dan dat je altijd een onderhoudskit bij je hebt. Neem dan ook een lekvrije spray en WD-40 Multi-Use Product mee. Deze sprays helpen je verder als je band barst of je ketting vastloopt. Ben je ook benieuwd hoe je een kapotte fietsketting repareert? Bekijk dan deze how-to.

Vergelijkbare how to's

Meld u aan voor exclusieve aanbiedingen & nieuwsberichten!

© 2021 WD-40 Company